Update

Tutu noemt val Mbeki 'verraad'

Desmond Tutu gisteren. Foto EPA/STR Beeld
Desmond Tutu gisteren. Foto EPA/STR

KAAPSTAD - Het machtsspel rond het aftreden van president Thabo Mbeki komt neer op verraad aan degenen die hun leven hebben gegeven voor de multiraciale democratie in Zuid-Afrika. Aartsbisschop Desmond Tutu zei dat op een persconferentie.

Tutu gaf toe dat Mbeki vijanden had gemaakt door zijn 'onverdraagzaamheid'. ''Maar zijn vijanden hebben nu hun wraak gekregen. Daar is niets principieels aan. Dit is gewoon een geval van oog om oog, tand om tand,'' zei gisteren de 76-jarige geestelijke, wiens morele gezag nog steeds groot is.

Het regerende Afrikaans Nationaal Congres eiste het vertrek van Mbeki vanwege diens rivaliteit met partijleider Jacob Zuma. Zondag maakte Mbeki zijn aftreden bekend.

Volgens Tutu had het ANC Mbeki in zijn waarde moeten laten en hem zijn tweede ambtstermijn moeten laten uitdienen, 'in plaats van hem publiekelijk te vernederen'.

Tutu: : ''Dit soort politieke wraakoefeningen leidt tot een bananenrepubliek. Ons land verdient beter. Wat we nu doen is de ideeën bevestigen van mensen die zeggen dat dit nu eenmaal de gang van zaken is in Afrika.''
Het lijkt Tutu 'verschrikkelijk' voor de strijders tegen het apartheidsregime om te zien wat zich nu binnen het ANC afspeelt. ''Is dit waarvoor we martelingen hebben doorstaan? Ballingschap? Is dit waarvoor we traangas hebben ingeademd? Natuurlijk niet! We hebben een prachtig land met prachtige mensen van alle rassen. Laten we het in vredesnaam niet saboteren. Alsjeblieft, laat ons ouderen niet ons graf ingaan met een gebroken hart.'' Tutu had een moeizame verhouding met Mbeki, die volgens hem te weinig deed om de armoede te bestrijden.

Onder Zuma-aanhangers heeft de geestelijke ook maar weinig vrienden. Tutu vroeg zich ooit hardop af of deze voormalig guerrillaleider, beschuldigd van verkrachting en corruptie, wel geschikt is voor het presidentschap van Zuid-Afrika.

Tutu gisteren: ''Als we dit een democratie willen noemen, dan zullen we wel zeker moeten weten dat de mensen die ons leiden, de mensen die ons regeren, zo zuiver mogelijk zijn. We kunnen ons niet blijven afvragen of iemand dat wel of niet is. Uiteindelijk moet een rechtbank beslissen of dat het geval is.''
Eerder deze maand verwierp een rechter aanklachten tegen Zuma wegens fraude, corruptie en witwaspraktijken. Volgens de rechter had Mbeki zich met de zaak bemoeid uit politieke wrok. Dat was de reden dat het ANC Mbeki tot aftreden dwong.

Ook vicepresident Phumzile Mlambo-Ngcuka heeft ontslag genomen. Ze nam de post in 2005 over van de ontslagen Jacob Zuma. (AP)
(AP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden