Plus

Tussenbalans van het college: Vastberaden met een volle agenda

Het politieke seizoen is achter de rug, burgemeester en wethouders hebben vakantie. De coalitie van D66, VVD en SP staat nog overeind. Wat hebben de wethouders en burgemeester het afgelopen jaar bereikt en van welke plannen kwam juist niets terecht? Een tussenstand.

Michiel Couzy en Roelf Jan Duin
Eric van der Burg Beeld Rink Hof
Eric van der BurgBeeld Rink Hof

Eric van der Burg - VVD: zorg, sport en grondzaken

Succes:
Van der Burg loodste een historisch besluit door de raad: het nieuwe erfpachtstelsel is ingegaan voor nieuwbouwhuizen, een grote wens van zijn partij en D66.

Waarbij aangetekend dat hij wel vertraging heeft opgelopen, wat de tijdsdruk hoog maakt voor de volgende stap: een nieuw stelsel voor alle woningen. De succesvolle EK Atletiek stralen af op de wethouder Sport, die ook miljoenen extra investeert in sportvelden.

Het programma om te dikke kinderen naar gezond gewicht te brengen is Van der Burgs paradepaardje. Het aantal kinderen met overgewicht is tien procent gedaald.

Aandachtspunt:
Van der Burg heeft de kortingen op huishoudelijke hulp voor kwetsbare Amsterdammers moeten terugdraaien na een tik op de vingers van rechters wegens onvoldoende inhoudelijke onderbouwing; een miljoenenstrop.

Vlak voor het reces moest Van der Burg zijn steun intrekken voor een grootstedelijke aanpak van eenzaamheid, een plan van PvdA, dat de VVD-wethouder hartstochtelijk had omarmd. Dat hiervoor geen geld is gevonden, is ook een nederlaag voor Van der Burg.

undefined

Kajsa Ollongren Beeld Rink Hof
Kajsa OllongrenBeeld Rink Hof

Kajsa Ollongren - D66: Economische zaken, kunst

Succes:
Een belangrijke taak voor Ollongren is om geen grote fouten te maken, zodat ze ministeriabel blijft. In deze missie slaagt ze vooralsnog.

Ollongren reist met succes de wereld rond om internationale bedrijven naar de stad te halen. Ze weerstond de felle kritiek op haar plannen om de kunstsubsidies op een andere manier te verdelen.

Ollongren is fel voorstander van matiging van de salarissen bij bestuurders van bedrijven waarin Amsterdam aandeelhouder is. Het salaris van Schiphol-topman Jos Nijhuis is gehalveerd.

Aandachtspunt:
Ollongren heeft het sentiment over de drukte in de stad onderschat en hield lang vast aan het standpunt dat veel toeristen alleen maar goed zijn. Als een praktisch bestuurder heeft ze haar lijn stapsgewijs bijgesteld. De bierfiets is uit het centrum verbannen en een strenger hotelbeleid is ingevoerd. Een allesomvattende visie op toerisme ontbreekt.

undefined

Simone Kukenheim Beeld Rink Hof
Simone KukenheimBeeld Rink Hof

Simone Kukenheim - D66: Onderwijs en diversiteit

Succes:
De lerarenbeurzen, een paradepaard van Kukenheim, lijken aan te slaan. Dertien procent van de leraren vroeg er in het eerste jaar een aan; dat is boven verwachting.

Kukenheim maakte indruk als voorvechter van homorechten door tijdens de Gay Pride van Istanboel een verbod van de gouverneur te weerstaan.

Eerder kwam ze op voor lhbt-asielzoekers die zich bedreigd voelden in de noodopvang. Die kregen opvang in een safehouse, zeer tegen de zin van het kabinet. De nieuwe matching voor middelbare scholen verliep dit jaar relatief geruisloos.

Aandachtspunt:
In november overleefde Kukenheim met moeite een motie van wantrouwen, nadat ze erkende de raad onvoldoende te hebben geïnformeerd over een kritisch onderwijsrapport.

Nadien bleef het relatief rustig, al hield ze lang en hardnekkig vast aan het oude, omstreden matchingsysteem. De realisatie van vier nieuwe scholen, na een gemeentelijke wedstrijd, gaat moeizamer dan verwacht en dat is een tegenvaller.

Arjen Vliegenthart Beeld Rink Hof
Arjen VliegenthartBeeld Rink Hof

Arjan Vliegenthart - SP: Armoede, werk en inkomen

Succes:
Vliegenthart ontpopt zich als het sociale gezicht van het college. Hij voert een activistisch armoedebeleid, waarvoor hij tijdens de collegeonderhandelingen 20 miljoen extra los peuterde.

De Amsterdamse wethouder zoekt regelmatig de confrontatie met PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma, waarmee hij zich heel slim ter linkerzijde van PvdA plaatst.

Vliegenthart baart opzien met plannen om Amsterdammers de mogelijkheid te geven in één keer alle ondersteunings­regelingen aan te vragen, of alle schulden van het Centraal Justitieel Incassobureau over te nemen en te innen. De jeugdwerkloosheid is gedaald tot onder het landelijk gemiddelde.

Aandachtspunt:
De perspectiefbanen, die Amsterdammers in de bijstand aan het werk moeten helpen, slaan nog niet aan. De gedroomde tweehonderd per jaar, wordt bij lange na niet gehaald.

Ook had Vlie­gent­hart problemen om het geld op te maken dat bedoeld was voor extraatjes aan arme Amsterdammers. Voor een SP-wethouder was dat tamelijk gênant. Sindsdien is Vliegenthart bezig aan een inhaalslag.

Laurens Ivens Beeld Rink Hof
Laurens IvensBeeld Rink Hof

Laurens Ivens - SP: Bouwen en wonen

Succes:
Ivens vestigde vorig jaar een nieuw bouwrecord. In de stad waren 8376 woningen in aanbouw genomen, waarvan een groot deel sociale huur. Dat is dubbel goed nieuws voor een SP-wethouder, die als ambitie heeft voldoende betaalbare woningen over te houden in een oververhitte huizenmarkt.

Ook wist hij in het mijnenveld van huurders en corporaties een overeenkomst te sluiten die de verkoop van sociale woningen matigt. Ivens zorgde ook voor afspraken over opknappen van huizen in achterstandswijken.

Aandachtspunt:
Ivens slaagt erin de daling van het aantal sociale huurwoningen te dempen, maar kan die niet helemaal voorkomen, waardoor minima meer en meer in de knel raken op de woningmarkt.

Bij de aanpak van overlast door Airbnb kiest Ivens voor samenwerking met het bedrijf, maar hij krijgt nog altijd niet de gegevens los die nodig zijn voor handhaving.

Amsterdam staat op achterstand in de opvang van statushouders. Ivens probeert die weg te werken door grote complexen aan te leggen voor studenten en erkende vluchtelingen.

Udo Kock Beeld Rink Hof
Udo KockBeeld Rink Hof

Udo Kock - D66: Financiën en water

Succes:
Orde op zaken stellen, dat was de missie waarmee Kock zijn wethouderschap startte. Na het ontluisterende rapport van de enquêtecommissie over de financiën van de gemeente zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld: in 2018, aan het einde van Kocks termijn, moet 'de basis op orde zijn'.

Het lukt Kock stukje bij beetje om een einde te maken aan de financiële chaos die de gemeente decennia achtereen kenmerkte. Hij heeft alle administraties bijeengebracht en is druk bezig met het opschonen van de financiële huishouding, maar er is nog een hoop te doen.

Kock, die ook de portefeuille water beheert, zorgde voor minder damherten in de Waterleidingduinen door afschot toe te staan.

Aandachtspunt:
Kock slaagde er in korte tijd in om een groot deel van het ambtenarenapparaat en de bestuurscommissies tegen zich in het harnas te jagen. Ook in de raad wekt zijn als autistisch omschreven stijl wrevel. Dat is geen bijdrage aan het draagvlak, en daarmee de effectiviteit van zijn interventies.

Kock krijgt nog een taaie klus met het invoeren van AFS, het ict-systeem waarmee alle boekhoudingen gelijk worden getrokken.

Pieter Litjens Beeld Rink Hof
Pieter LitjensBeeld Rink Hof

Pieter Litjens - VVD: Verkeer, vervoer en organisatie

Succes:
De verkeersplannen van Litjens, samengebracht in de 'uitvoeringsagenda mobiliteit', laten zich omschrijven als 'pragmatisch'. Voor de VVD'er is de auto niet per definitie heilig, maar evenmin doet hij aan 'automobilistje pesten'.

Toch beweegt Litjens steeds meer in de richting van een autoluwe binnenstad. Dat werd zichtbaar bij zijn plannen rond De Munt, die nog verder gingen dan zijn eigen plannen om in het centrum voorrang te geven aan fietsers, voetgangers en OV.

Aandachtspunt:
Het is Litjens niet gegund om tijdens zijn termijn als wethouder de Noord/Zuidlijn te openen. Deze maand moest hij aankondigen dat de metro niet in oktober 2017, maar pas in juli 2018 zal rijden. Ook de renovatie van de Oostlijn vormt een hoofdpijndossier.

Toch beweegt Litjens steeds meer in de richting van een autoluwe binnenstad. Dat werd zichtbaar bij zijn plannen rond De Munt, die nog verder gingen dan zijn eigen plannen om in het centrum voorrang te geven aan fietsers, voetgangers en OV.

Aandachtspunt:
Het is Litjens niet gegund om tijdens zijn termijn als wethouder de Noord/Zuidlijn te openen. Deze maand moest hij aankondigen dat de metro niet in oktober 2017, maar pas in juli 2018 zal rijden. Ook de renovatie van de Oostlijn vormt een hoofdpijndossier.

undefined

Abdeluheb Choho Beeld Rink Hof
Abdeluheb ChohoBeeld Rink Hof

Abdeluheb Choho - D66: Duurzaamheid, bestuurlijk stelsel, ict

Succes:
Tamelijk geruisloos weet Choho zijn duurzaamheidsplannen door de raad te loodsen. Zijn budget is relatief beperkt, waardoor Choho inventief moet zijn.

Door het schrappen van regels en afspraken te maken met bedrijven tracht hij de stad groener te maken. Pièce de résistance is de milieuzone, waarmee stap voor stap meer vervuilende vrachtwagens, auto's en scooters uit de stad worden geweerd.

Aandachtspunt:
Choho treft nog wel eens het verwijt 'visieloos' en onzichtbaar te zijn. Een boegbeeld van de duurzaamheidsbeweging is hij inderdaad niet. Daar valt nog winst te boeken.

Komend politiek jaar kan hij bovendien zijn tanden zetten in het bestuurlijk stelsel: niemand is blij met het functioneren van de bestuurscommissies. Een kritisch rapport van Alex Brenninkmeijer beveelt aan het stelsel flink op de schop te nemen. Belandt ook dit rapport in een la of gaat het stelsel van de bestuurscommissies echt veranderen?

Eberhard van der Laan Beeld Rink Hof
Eberhard van der LaanBeeld Rink Hof

Eberhard van der Laan - PvdA Burgemeester

Succes:
Van der Laan besloot in oktober dat hij nog 'nog een poosje' burgemeester wilde blijven, een besluit dat met enthousiasme werd ontvangen. De burgervader 'beheerst de taal van de straat net zo goed als de taal van de grachtengordel', kreeg hij deze week bij zijn herbenoeming in de raad te horen.

Op dezelfde dag kon hij nog meer goed nieuws aankondigen: 1012Inc, het investeringsvehikel voor het Wallengebied waar Van der Laan jaren aan werkte, is eindelijk rond.

Ook de Top1000, de aanpak van duizend jeugdige veelplegers, heeft Van der Laan dit jaar succesvol op de rails gezet, evenals een nieuw evenementenbeleid. De vluchtelingenproblematiek bleef het afgelopen jaar beheersbaar, wat een prestatie op zich is.

Aandachtspunt:
Project Eigen Raam, het door de gemeente geïnitieerde bordeel waar sekswerkers zelfs de lakens uitdelen, komt moeizaam van de grond. Verder is Van der Laan, hoe hard de roep vanuit de raad ook klinkt, niet van plan om werk te maken van de regulering van wietteelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden