Tussen chips, cornflakes en oreo's lag 130.000 euro verborgen

Kort nadat in Bos en Lommer politieauto's in brand waren gestoken, stuitte de politie op een auto met daarin 130.000 euro. Jongens uit de buurt werden aangehouden, onder wie een bekende crimineel.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

De zomer begon in Bos en Lommer onstuimig, met een reeks gewelddadige incidenten in juni. In de Reynaert de Vosstraat werd een man in zijn benen geschoten na een uit de hand gelopen straatruzie.

Nadat de politie ter plaatse was gekomen werd de auto van een hondengeleider in brand gestoken, met de hond nog achterin. Het vuur werd snel gedoofd.

Een week eerder brandde een politiewagen volledig uit op de Admiraal de Ruyterweg, terwijl de agenten op dat moment een inbraak onderzochten. Bij aankomst was al een bloembak op de auto gegooid.

In de weken daarvoor waren vier overvallen gepleegd in de Jan van Galenstraat. Bij een ondernemer die kampte met overlast van de buurtjongens waren de ruiten ingegooid. De politie intensiveerde het toezicht en in de nacht van 31 juli deden agenten een opmerkelijke vondst.

Tassen in een Golf
Een bewoner zag hoe zo'n zes buurtjongens met scooters zich hadden verzameld rond een grijze Volkswagen Golf met Duits kenteken. De jongens zetten tassen vanaf de scooter in de auto. De stemming was jolig, er werd met de tassen gegooid.

Toen agenten in een onopvallende auto arriveerden, herkenden zij de jongens als leden van de groep die in de buurt voor problemen zorgt. Leden van die groep staan geregistreerd in de Top 600 voor jonge veelplegers, of komen in beeld voor heel serieuze geweldsmisdrijven.

De agenten herkenden een van de mannen als Ali Benhadi (25), een telg uit een in de buurt beruchte familie. Een broer zit een levenslange celstraf uit voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.

Benhadi ontsnapte in 2015 uit een psychiatrische kliniek, waarna zijn naam en foto landelijk werden verspreid. Hij zat vast voor het voorbereiden van een overval op een juwelier. Hij werd uiteindelijk gepakt in Spanje.

Op de bewuste zomernacht zagen agenten hoe Benhadi in de Golf stapte om die iets verderop te parkeren. Toen hij merkte dat hij werd geobserveerd, probeerde hij zich volgens de agenten te verstoppen. Benhadi werd aangehouden. In de bosjes vonden de agenten de sleutel van de auto.

Scooters en pepperspray
In de auto bleek dure merkkleding te liggen, met prijskaartjes er nog aan. In de boodschappentassen zat bovendien veel geld. Verstopt in pakken cornflakes, een rol Oreo's en een dichtgeplakte zak chips vond de politie stapels cash - 130.000 euro. Benhadi had ruim 6000 euro op zak.

Terwijl hij in de boeien zat, zou Benhadi tegen een omstander hebben gezegd dat 'hij weg moest gaan en de anderen moest halen.' Daarop ontstond een toeloop van mannen uit de buurt, onder wie ook jongens die eerder rond de Golf waren gezien.

Toen een aantal van hen er op scooters vandoor ging, probeerden agenten tijdens de achtervolging door West vanuit hun auto de mannen met pepperspray tot stoppen te dwingen - wat uiteindelijk lukte.

Eén van de arrestanten, de 20-jarige Faizal L., had de Golf vier dagen eerder gehuurd - in Antwerpen. Op het huurcontract stond expliciet dat de wagen ook in Marokko mocht worden gebruikt. Volgens L. zou de auto worden gebruikt voor een vakantie in Spanje. Van het geld zei hij niets af te weten, al had hij ruim 3000 euro bij zich.

Justitie vervolgt Benhadi en L. voor heling en witwassen. Raadsman Menno van Gaalen, die Ali Benhadi bijstaat: "Mijn cliënt heeft niets met het geld te maken en wist daar ook niets van. Het is niet bij hem aangetroffen." Joseph van Appia, advocaat van Faizal L, wil in aanloop naar de zitting niet reageren.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden