PlusInterview

Turner Bart Deurloo: ‘Tokio ’21 voelt echt als mijn kans’

Turner Bart Deurloo specialiseert zich in de aanloop naar Tokio ’21 op het onderdeel rekstok. Hij gaat op de Spelen de strijd aan met Epke Zonderland. ‘Dit voelt echt als mijn kans.’

Bart Deurloo in actie tijdens de kwalificatie voor het WK turnen in Qatar, 2018.Beeld ANP / OLAF KRAA

Op Twitter plaatst hij geregeld filmpjes van spectaculaire trainingsoefeningen op het hoogrek. Soms met vier vluchtelementen vlekkeloos achter elkaar. Nog nooit vertoond op een groot toernooi: je neemt er te veel risico mee als je goud wilt winnen.

Bart Deurloo (29) zal volgend jaar op de Spelen in Tokio wel gaan voor de ‘triple’ Cassina-­Kolman-Kovacs. Hetzelfde recept als de ­winnende oefening van Epke Zonderland in Londen, alleen in een andere volgorde. Ook dat is daarna nooit meer gezien. Om aan de maximale vijf vluchtelementen te komen, volgen nog de ­Yamawaki en de Kovacs met gestrekte benen, om te eindigen met een dubbelsalto met dubbele schroef. “Vier vluchtelementen achter elkaar levert je goud op, mits je de rest van de oefening geen grote fouten maakt. Dat is leuk voor in training, niet meer. Drie is ook al genoeg risico.”

Ook Deurloo moest de afgelopen tijd improviseren. Toen de topsportcentra werden gesloten, kon hij terecht in de opslagloods van zijn broer. “Hij werkt met licht en geluid en had ook niets te doen. Dus hebben we daar een gym gebouwd. Kon hij zijn apparatuur uitproberen en ik trainen.” Sinds vorige week mag Deurloo weer zijn zwaaien maken in Zwijndrecht, bij zijn club O&O. “Mijn trainer en ik kunnen ons prima aan de protocollen houden. Op deze manier kan ik wel een jaar doortrainen.”

Beste meerkamper

Op het laatste WK, vorig jaar oktober in Stuttgart, wist Nederland zich als team niet te plaatsen voor Tokio. Individueel kwalificeerde Deurloo, de beste meerkamper van Nederland, zich met een 41ste plaats ternauwernood. Beneden zijn stand weliswaar, maar daardoor hoeft hij nu geen vervelende keuze te maken. Hij had al langer het plan om zich in de aanloop naar de Spelen te focussen op het vliegtoestel, maar had zich bij plaatsing van het team moeten schikken in het collectieve belang en toch de rondgang langs de zes toestellen moeten maken. Dat deed hij in Rio ook, hij werd daar vijftiende. De meerkamp verkleint zijn kansen op een toestelmedaille. 

“Ik was zeker voor mezelf opgekomen, maar dat was vrij kansloos was geweest,” lacht hij. “Ik ben een teamplayer. Altijd geweest.”

Deurloo won in 2017 brons aan de rekstok op het WK in het Canadese Montreal, met amper drie maanden voor­bereiding. Hij denkt het Epke Zonderland straks moeilijk te kunnen maken. Al in 2013 deed hij de oefening van de Fries na, maar in Montreal verkoos hij een medaille boven het stunten met vier vluchtelementen achter ­elkaar. In 2016 miste Deurloo de olympische finale op een haar; hij werd tiende in de kwalificatie.

Snelle progressie

In Tokio moet het beter én moeilijker. Zijn ­oefening kent een moeilijkheidsgraad van 6.8 (D-score), opgeteld bij een stabiele uitvoeringsscore van net boven de acht (E-score), komt ook het ‘wereldrecord’ en de gouden EK-score van Zonderland met 15.266 in zicht. En dus ook olympisch goud. Zijn focus ligt daarom nu bij de rek­stok. En dat bevalt Deurloo goed. “Het is veel minder belastend en ik boek sneller progressie. Dit voelt echt als mijn kans.”

De finale halen in het Olympic Gymnastic Centre blijft de moeilijkste opgave. Vaak wordt op safe geturnd, om dan in de finale de moeilijkheidsgraad op te hogen. Deurloo weet nog niet welke keuze hij gaat maken. “Als je afwijkt van de oefening die je altijd turnt, kun je ook te veel energie overhouden en op je kont belanden. Routine is belangrijk. Ach, ook tijdens de oefening kan ik nog besluiten om iets wel of niet te doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden