Turnen: bondscoaches Wevers en Wiersma weer aan het werk

Het olympisch topsportprogramma vrouwenturnen wordt in een alternatieve vorm hervat. De leden van TeamNL kunnen in Nijmegen centraal trainen met hun eigen coach. Dat betekent dat ook bondscoach Gerben Wiersma en bondstrainer Vincent Wevers kunnen terugkeren in de turnzaal.

Het Parool
Vincent Wevers met zijn dochter, turnster Sanne Wevers. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Vincent Wevers met zijn dochter, turnster Sanne Wevers.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Dat maakte technisch manager Mark Meijer van gymnastiekbond KNGU dinsdag bekend tijdens een persconferentie op Sportcentrum Papendal. De turnsters mogen zelf bepalen met wie ze in Nijmegen aan de slag gaan. In eerdere gesprekken hebben de internationals eerder aangegeven achter hun coaches te blijven staan, ook al liggen sommigen van hen onder vuur naar aanleiding van beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Daarbij vielen ook de namen van Wiersma, Wevers en de clubcoaches Frank Louter (TON Almelo) en Patrick Kiens (PAX Haarlemmermeer). De KNGU legde daarop een maand geleden direct het topsportprogramma vrouwenturnen stil.

Dit tot groot ongenoegen van de topturnsters die hun olympische missie in gevaar zagen komen. Op hun verzoek en in overleg met het bondsbestuur en het Instituut Sportrechtspraak (ISR) geeft de bond onder voorwaarden weer ruimte aan turnsters en hun coaches om de samenwerking te hervatten. In principe alleen op een centrale locatie in Nijmegen, waar de internationals vijf dagen in de week van 9 tot 5 terecht kunnen.

Onafhankelijk onderzoek

Het onafhankelijke onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de turnsport wordt dinsdag opgestart. Aanleiding was de Netflix-documentaire Athlete A over wantoestanden in de Amerikaanse turnwereld. De zaak raakte in Nederland in een stroomversnelling door de bekentenis van Gerrit Beltman die toegaf in het verleden als turncoach zich schuldig te hebben gemaakt aan fysieke en geestelijke mishandeling van sportsters.

Sindsdien zijn er zo’n honderd meldingen van mishandeling, intimidatie en andere vorm van grensoverschrijdend gedrag binnengekomen. Die meldingen worden nader onderzocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden