Turkse restaurantketen Meram doet aangifte na oproep tot boycot

Restaurantketen Meram wil aangifte doen tegen de opstellers van de lijst met Turkse bedrijven die geboycot zouden moeten worden. 'We worden in verband gebracht met een terroristische groep.'

Rasit Elibol
Restaurant Meram in Amsterdam-Zuidoost Beeld Meram
Restaurant Meram in Amsterdam-ZuidoostBeeld Meram

Ali Topal keek vreemd op toen hij berichten kreeg doorgestuurd van vrienden en familieleden, waarin stond dat restaurantketen Meram moet worden geboycot vanwege banden met de organisatie van de islamitische geleerde Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de mislukte coup in Turkije.

"Een dag eerder ging er al een lijst met bedrijven rond, maar daar stonden wij niet op," aldus de mede-eigenaar en directeur van Meram, dat zes vestigingen in Amsterdam heeft. "Vervolgens heeft iemand iets op internet gezet met allemaal logo's van Turkse bedrijven die genegeerd moeten worden. Daar stonden wij ineens wel op."

"Absoluut niet"
Of hij, of een van zijn compagnons, inderdaad sympathiseert met Gülen? Stellig: "Absoluut niet. Veel van de bedrijven die op de lijst staan overigens wel. Maar wij niet en wij willen ook niet geassocieerd worden met de mislukte coup en de plegers. We worden nu in verband gebracht met een groepering die in Turkije wordt gezien als terroristisch."

Volgens Topal heeft het bedrijf nog geen nare reacties gehad. "Iedereen die ons kent, weet ook dat wij niet van de Gülen­beweging zijn. Dat hebben we ook direct via onze Facebookpagina benadrukt."

Wat de ondernemer van de omstreden Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt, de gezworen vijand van Gülen? "Erdogan en zijn AK-partij doen al vijftien jaar erg goede dingen voor Turkije, en de meerderheid van het volk heeft op hem gestemd. We steunen Erdogan en we staan achter de keuze van het Turkse volk."

"We krijgen overigens ook vaak politici van de AK-partij over de vloer in onze restaurants, als ze in Nederland zijn. Mahir Unal, de Turkse minister van Cultuur en Toerisme, heeft ons bijvoorbeeld bezocht. Zouden ze dat doen als wij hun vijand zouden aanhangen?"

Rechtszaak
Waarom Meram dan op de 'boycotlijst' staat? Topal vermoedt dat een concurrent daarvoor heeft gezorgd.

"Het is moeilijk zonder bewijzen uit te spreken wie ons kwaad wil doen. We hebben een bedrijf ingeschakeld dat gespecialiseerd is in het achterhalen van wie wat op internet heeft gezet. En we willen een rechtszaak vanwege imagoschade en laster."

Turkse Amsterdammers worden bedreigd: 'We gaan je bloed laten vloeien' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden