update

Turkse regering: couppoging verijdeld, dodental opgelopen tot negentig

De Turkse regering zegt dat een poging tot een coup van het leger is afgewend. Militairen verklaarden vrijdagavond de macht in Turkije te hebben overgenomen, maar moesten die zaterdagochtend weer inleveren.

Redactie
Een groep militairen heeft vrijdag een poging gedaan tot een staatsgreep in Turkije. Beeld anp
Een groep militairen heeft vrijdag een poging gedaan tot een staatsgreep in Turkije.Beeld anp

De regering spreekt van een poging tot staatsgreep door een groep binnen het leger. Grote groepen Turken gingen daarop de straat op. Zeker 90 mensen zijn volgens persbureau Anadolu Agency om het leven gekomen, het merendeel daarvan waren burgers. 1154 mensen raakten gewond. Het grootste deel van de krijgsmacht bleek trouw te blijven aan de regering. Ruim 1500 deelnemers aan de verijdelde staatsgreep zijn gearresteerd.

Op zaterdagochtend liet de Turkse ambassade in Nederland weten dat de couppoging in Turkije verijdeld was. De ambassade benadrukt dat niet het gehele leger betrokken was bij de actie. "Deze werd uitgevoerd door een kliek binnen de krijgsmacht en kreeg een welverdiende reactie van onze natie."

De luchtmachttoestellen die de coupplegers nog wel in handen hadden worden volgen spremier Binali Yildirim zonder pardon uit de lucht geschoten. President Recep Tayyip Erdogan riep zijn aanhangers op om de pleinen waarop ze zich hadden verzameld te verlaten. Volgens hem is het duidelijk wie het volk als president heeft gekozen en wat de democratisch gekozen regering is.

Explosies en beschietingen
Gedurende de hele nacht kwamen meldingen van explosies en beschietingen op verschillende plekken in Turkije. Bij het parlement in Ankara hebben tanks geschoten. Een gevechtsvliegtuig zou een legerhelikopter hebben neergeschoten. Ook bij de luchthaven in Istanboel zijn geweerschoten en explosies gehoord, ook nadat de regering liet weten dat de situatie onder controle is.

Premier Yildirim zei dat de opstand moet worden toegeschreven aan de Gülenbeweging, erkend tegenstander van de Turkse president Recip Tayyip Erdogan. Ook Erdogan zei in een persconferentie dat Gülen achter de coup zit. Hij zwoor dat de coupplegers hun straf niet zullen ontlopen. De coupplegers hebben volgens hem hoogverraad gepleegd.

Avondklok
De afvaardiging van Turkse leger die couppoging deed liet vrijdagavond laat op de staatsomroep TRT onder dwang een verklaring voorlezen. Daarin werd onder meer gezegd dat het leger de controle heeft overgenomen van luchthavens en enkele strategische plaatsen in Istanbul.

De regering had de Turkse democratie 'uitgehold' en een 'vredesraad' zou de taken daarom overnemen en de veiligheid van de bevolking garanderen. Er werd een avondklok ingesteld, maar die werd evengoed massaal genegeerd. Aanhangers van Erdogan verzamelden zich onder meer op het Taksimplein in Istanbul. Niet zonder gevaar, in de stad werd over de hoofden van demonstranten geschoten.

Een ooggetuige maakte onderstaand filmpje in Ankara.

Vliegverkeer gestaakt

Erdogan trof sinds zijn aantreden als premier in 2003 een aantal maatregelen om de macht van het leger te breken. Op deze manier wilde hij onder meer voldoen aan de door de EU gestelde voorwaarden voor een lidmaatschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden