Turkse premier Erdogan haalt uit naar Israëlische president Eres

''Meneer Peres, u schreeuwt zo,'' riep Erdogan (foto). ''Uw emotionele betoog verraadt een schuldig geweten. U heeft mensen vermoord!'' Beeld
''Meneer Peres, u schreeuwt zo,'' riep Erdogan (foto). ''Uw emotionele betoog verraadt een schuldig geweten. U heeft mensen vermoord!''

ISTANBOEL - Premier Recep Erdogan is als een held onthaald in Turkije, nadat hij na een verhitte woordenwisseling met de Israëlische president Sjimon Peres het World Economic Forum in het Zwitserse Davos had verlaten.

Erdogan reageerde woedend toen hij niet de kans kreeg te reageren op het 25 minuten durende vurige betoog van Peres waarin deze de Israëlische militaire operatie in Gaza verdedigde. Ook de bijval die Peres kreeg van andere wereldleiders wekte de toorn van Erdogan.

''Meneer Peres, u schreeuwt zo,'' reageerde Erdogan. ''Uw emotionele betoog verraadt een schuldig geweten. U heeft mensen vermoord!''
Maar een minuut later werd Erdogan onderbroken door de gespreksleider - het was tijd om aan het diner te beginnen. Woedend schreeuwde Erdogan: ''Onderbreek me niet! U laat me niet uitspreken.'' Vervolgens zei hij nooit meer naar Davos te komen en stormde hij de zaal uit.

Erdogan werd op het vliegveld in Istanboel door duizenden mensen onthaald, velen met Turkse en Palestijnse vlaggen of borden met teksten als 'Erdogan is een nieuwe wereldleider'. De massa scandeerde 'Turkije is met u'.

Erdogan zei daar dat hij vooral boos was om het feit dat hij te weinig spreektijd kreeg. Hij zei Peres te respecteren, 'maar wat hij zegt, is niet waar'. Turkije is één van de weinige moslimlanden die diplomatieke banden met Israël onderhouden. Erdogan benadrukte dat hij geen besluiten zal nemen gedreven door plotse woede. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden