Plus

Turkse prediker Harun Yahya ziet geen kwaad in antihomoflyer

De naam van de Turkse prediker Harun Yahya zoemde vorige maand rond als vermeend inspirator van een in Amsterdam verspreide antihomoflyer. Hij ziet geen enkel kwaad in de flyer.

De Turkse prediker Harun Yahya Beeld Reuters
De Turkse prediker Harun YahyaBeeld Reuters

'Deze flyer is met de beste bedoelingen geschreven, binnen de grenzen van de vrijheid van denken en meningsuiting (...) Het uiten van iemands bezwaar tegen homoseksualiteit mag niet worden beschouwd als een misdaad binnen de reikwijdte van de vrijheid van denken. Ik geloof dat de rechtbanken in Nederland deze kwestie eerlijk en met gezond verstand zullen evalueren.'

De Turkse prediker Harun Yahya (een pseudoniem van Adnan Oktar) denkt niet dat het tot een veroordeling komt van de drie mannen die vorige maand werden gearresteerd voor het verspreiden van een homovijandige folder in Amsterdam-West.

Strafbaar feit
Van verschillende kanten werd betoogd dat de folder was geïnspireerd op het gedachtegoed van Adnan Oktar. Volgens een politiewoordvoerder is daar geen sprake van. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of sprake is van een strafbaar feit.

Oktar was niet bereid tot een interview met deze krant. Wel stuurde hij een uitvoerige e-mail, waarin hij reageert op een aantal hem voorgelegde vragen. Hij schrijft dat de 'standpunten' in de flyer lijken 'overeen te komen met de mijne'.

"Bovendien, qua timing lijkt het erop dat de flyer werd opgesteld nadat ik deze kwestie intensief naar buiten bracht in de afgelopen maanden." Maar of de folder nu door hem is geïnspireerd of niet, het gaat erom 'deze belangrijke kwestie onder de aandacht te brengen'.

Nachtmerrie
Oktar geldt als een van de invloedrijkste verspreiders van het 'islamitisch creationisme', dat de evolutieleer verwerpt. Gevraagd om commentaar op de folder schrijft hij dat homoseksualiteit onwettig is volgens de Koran en in andere religies.

Oktar alias Yahya benadrukt tegen alle vormen van geweld te zijn. Maar hij vindt het belangrijk de 'bedreiging' van homoseksualiteit onder de aandacht te brengen. "Deze perversiteit bedreigt niet alleen de islamitische gemeenschappen, maar de leden van alle religies."

Oktar op de Turkse tv, dansend met een van zijn 'kitties' Beeld anp
Oktar op de Turkse tv, dansend met een van zijn 'kitties'Beeld anp

"Homoseksuele koppels kinderen laten adopteren is rampzalig en leidt tot veel kinderen die worden blootgesteld aan geweld en zelfs verkrachting. Ze dwingen kinderen om ook homoseksueel te worden. Er is dringend wetgeving nodig die een einde maakt aan deze nachtmerrie."

Evolutieleer
Als aanhanger van het creationisme verwerpt Oktar de evolutieleer. "Ik ben degene die het scheppingsverhaal heeft bewezen en de evolutietheorie volledig heeft ontkracht (..) Ik dank God voor het feit dat Hij me toestond instrumenteel te zijn."

Het darwinisme beschouwt hij als de bron van veel kwaad in de wereld, waaronder de aanslagen van 11 september 2001. Vrouwen noemt hij 'de mooiste manifestatie' van God. "Als je goed oplet, zie je dat de kwaliteiten van mannen in aanwezigheid van vrouwen ook verbeteren. (...) Vrouwen zouden minstens zoveel verantwoordelijkheid en gezag moeten hebben als mannen."

De antihomoflyer die vorige maand in Nieuw-West werd verspreid Beeld -
De antihomoflyer die vorige maand in Nieuw-West werd verspreidBeeld -

De vrouwen in zijn tv-shows noemt hij 'kitties'. Gevraagd naar het waarom schrijft hij dol te zijn op zowel vrouwen als poezen. "Hun talenten lijken ook sterk op elkaar. Ze zijn allebei lief en aardig en weten hoe ze zich geliefd moeten maken, ze zijn allebei zegeningen."

Einde der Tijden
Op de slotvraag of hij nog iets kwijt wil aan de lezers, schrijft hij: "We beleven nu het Einde der Tijden. In de nabije toekomst zullen we Jezus de Messias en Mahdi met Gods wil aanschouwen. Onze Profeet informeerde ons 1400 jaar geleden in zijn hadiths [de overlevering van de woorden van de profeet door zijn tijdgenoten - red.] met de meest frappante details over de huidige gebeurtenissen. Van de bezetting van Afghanistan tot (...) de oorlog in Syrië. (...) Maar na al die ontberingen zal dankzij de Mahdi- en Messiasbeweging de wereld geregeerd worden door vrede, liefde, geluk, welvaart en rust."

Excentrieke ex-gevangene
Harun Yahya of Adnan Oktar, zijn echte naam, wordt door waarnemers wel omschreven als een sekteleider die een curieuze mix verspreidt van islam en creationisme, overgoten met wat modernisme. Het Amerikaanse tijdschrift Skeptical Inquirer beschouwt hem als uithangbord van een gefortuneerde onderneming.

Oktar heeft een tv-kanaalz en talkshow, waarin hij zich omringt met geblondeerde vrouwen met als het even kan grote borsten, die hij 'kitties' noemt. In hun gezelschap kan Oktar, gehuld in smoking, doorgaan voor excentrieke rivaal van James Bond.

Volgens de Skeptical Inquirer zat hij onder meer gevangen op verdenking van oproep tot revolutie en afpersing. Ook zat hij in een psychiatrische kliniek, volgens hem zelf als politiek gevangene. Oktar heeft bijna driehonderd boeken op zijn naam, een onwaarschijnlijke productiviteit, die volgens critici is gerealiseerd met de copy-pasteknop en een anoniem schrijverscollectief.

De boeken bevatten volgens de Skeptical Inquirer uit hun context gelichte citaten van al dan niet omstreden wetenschappers. Zijn boeken worden ongevraagd rondgestuurd, zoals begin dit jaar aan tienduizend Rotterdammers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden