Turkse organisaties willen onafhankelijke toetsing van Motivaction-onderzoek

Acht Nederlands-Turkse maatschappelijke organisaties hebben een advocaat in de arm genomen naar aanleiding van het verkennend onderzoek 'Nederlandse moslimjongeren en de Arabische Herfst' in opdracht van Forum en uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Volgens de advocaat is dit het begin van een juridische procedure.

Deze week was het Forum-onderzoek aanleiding voor oproer binnen de Partij van de Arbeid, zodanig dat de PvdA-Kamerleden van Turkse komaf uit de partij zijn gezet.Beeld anp

Uit dit onderzoek bleek dat zo'n negentig procent van de 300 bevraagde Nederlands-Turkse jongeren zouden sympathiseren met groepen als IS en dat zo'n tachtig procent geweld van deze groepen tegen ongelovigen of andersgelovigen toejuicht.

Bij dit onderzoek werd door critici meteen uitvoerig vraagtekens gezet bij de representativiteit en tegenstrijdige resultaten van dit onderzoek. Deze week was het Forum-onderzoek aanleiding voor oproer binnen de Partij van de Arbeid, zodanig dat de PvdA-Kamerleden van Turkse komaf uit de partij zijn gezet.

Vrijdag hebben de acht organisaties via hun advocaat een lijst met tweeëntwintig inhoudelijke vragen gestuurd over het onderzoek naar Forum en Motivaction omdat ze de onderste steen boven willen krijgen. Zo stellen zij vragen over hoe het kan dat 93% van de respondenten pro-democratie zijn en tegelijkertijd zo'n tachtig procent geweld goed keurt volgens het onderzoek.

Stigmatiserende werking
Advocaat Ejder Köse wil het werk van Forum en Motivaction met hun antwoorden door een onafhankelijke deskundige laten toetsen. 'Het behoeft geen uitleg dat de uitkomst een enorme stigmatiserende werking heeft gehad op de Turkse gemeenschap. Hoewel je pas kunt oordelen over een onderzoek als je alle feiten op tafel hebt, is het naar mijn persoonlijke mening prutswerk.'

Köse haalt aan dat de uitkomst van de enquête haaks staat op de uitkomst van het WODC-onderzoek van augustus naar radicalisering onder Turkse Nederlanders. Hieruit blijkt er beperkte signalen zijn van risico's op criminaliteit en radicalisering onder Turkse Nederlanders.

'Moeten we nou het WODC-onderzoek van het ministerie of een onderzoek dat een maand later is uitgekomen geloven?' vraagt Köse zich hardop af. 'Welk onderzoek ook blijkt te kloppen, in beide gevallen heeft minister Lodewijk Asscher wat uit te leggen.'

Een woordvoerder van Forum zegt in een reactie dat zijn collega's de brief nog niet hebben gezien. 'We zullen ons er maandag op beraden.' Motivaction was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden