Turkse minister: 'Europese Unie vernedert Turkije'

De Europese Unie 'vernedert' Turkije. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu gezegd tijdens een interview met de Duitse krant Bild dat maandag verschijnt. Hij roept de EU dan ook opnieuw op om over te gaan tot een opheffing van de visumplicht in het kader van het omstreden Turks-Europese vluchtelingenakkoord.

Mevlüt Cavusoglu Beeld afp
Mevlüt CavusogluBeeld afp

'Het Turkse volk is getraumatiseerd' na de mislukte staatsgreep van 15 juli, en de Europeanen 'vernederen ons in plaats van Turkije te helpen', aldus Cavusoglu in de Duitse boulevardkrant. De minister betreurt de bevriezing van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU en van de gesprekken over de opheffing van de visumplicht voor Turkse burgers.

Volgens de minister heeft Ankara 'harder dan veel andere landen gewerkt om aan de toetredingsvoorwaarden tot de EU te voldoen', maar krijgt Turkije in ruil 'enkel maar bedreigingen, beledigingen en een totale blokkade' van de EU-lidstaten.

'Ik vraag me af: welke misdaad hebben we begaan? Waarom deze vijandigheid?', aldus Cavusoglu, die de EU er woensdag al van beschuldigde dat ze een anti-Europees gevoel heeft aangewakkerd in Turkije door de verantwoordelijken van de coup te 'bevoordelen' en zelfs 'aan te moedigen'.

Hij vraagt ook opnieuw om de liberalisering van de visa voor Turkse burgers, wat een van de voorwaarden was van Turkije bij het afsluiten van het Turks-Europese vluchtelingenakkoord in maart, dat een einde zou moeten maken aan de illegale overtochten van asielzoekers naar de Griekse eilanden.

Massale zuiveringen
'Het is duidelijk: ofwel passen we alle onderdelen van het akkoord tezamen toe, ofwel laten we ze allemaal varen', aldus Cavusoglu, in een reactie op vraag over de mogelijkheid dat Turkije opnieuw duizenden asielzoekers de oversteek zou laten maken richting Europa vanaf oktober.

Europa en Ankara leven al maanden op gespannen voet, en de relaties zijn er niet op verbeterd sinds de mislukte staatsgreep. Die werden, tot afschuw van de EU-landen, gevolgd door massale zuiveringen binnen het leger en de openbare diensten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde er eerder al mee om het vluchtelingenakkoord op te blazen als de opheffing van de visumplicht niet wordt gegarandeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden