Plus

Turkse kliniek Acibadem: 'We zijn er voor iedereen'

Patiënten met relatief eenvoudige klachten kunnen sinds kort terecht bij de Turkse kliniek Acibadem nabij station Sloterdijk. Niet alleen Turkse Nederlanders zijn welkom, zoals de PVV vreest.

Jop van Kempen
De nieuwe kliniek heeft 35 medewerkers, onder wie cardiologen, internisten, orthopedisch chirurgen, een kno-arts, een radioloog en een uroloog. Beeld Jean-Pierre Jans
De nieuwe kliniek heeft 35 medewerkers, onder wie cardiologen, internisten, orthopedisch chirurgen, een kno-arts, een radioloog en een uroloog.Beeld Jean-Pierre Jans

Het oogt als een nieuw hotel. Of als een modern kantoorgebouw. Maar wie achter de deuren kijkt, ziet een fonkelnieuwe MRI-scanner en een ongebruikte operatiekamer. Kosten noch moeite zijn gespaard om Acibadem van een allure te voorzien die in de Nederlandse medische wereld ongekend is.

Ook de opening van Acibadem International Medical Center was ongewoon. Nog voordat er één patiënt over de vloer was geweest, stelden de VVD en PVV Kamervragen. De vrees leefde dat de kliniek zich alleen richt op Turkse Nederlanders en segregerend werkt. Dat is echter niet het geval, benadrukt arts en bestuurder Koray Yuruk. "We zijn er voor iedereen."

Medisch aanbod
Toch is de Turkse origine niet verborgen, getuige de naam Acibadem en de Turkse, Engelse en Nederlandse welkomsttekst op het antwoord­apparaat. "We zijn heel bekend onder de 400.000 Turkse Nederlanders, die naamsbekendheid willen we graag gebruiken," aldus Yuruk.

Acibadem heeft zeventien ziekenhuizen en diverse klinieken in Turkije en timmert ook aan de weg in Bulgarije en Macedonië. "Het is mijn doelstelling om Acibadem in West-Europa op de kaart te zetten."

Yuruk investeerde zo'n zestien miljoen euro in apparatuur en 35 medewerkers, onder wie cardiologen, internisten, orthopedisch chirurgen, een kno-arts, een radioloog en een uroloog. Er zijn eerder Turkse investeerders geweest in de Nederlandse gezondheidszorg (Vatan, Viva Medicana), maar die waren minder breed georiënteerd en hielden het niet lang vol.

Acibadem is uit ander hout gesneden, beweert Yuruk. "Het gebouw is voor tien jaar gehuurd. Als het concept aanslaat, denken we aan vestigingen in andere Nederlandse steden."

Daags na de opening is het vooralsnog uitgestorven. Gek is dat niet, want het medisch aanbod in Amsterdam is groot. OLVG West ligt
op 2,7 kilometer, het MC Slotervaart op 6,7 kilometer.

Alternatieven
Ook de zorgverzekeraars vinden dat er medisch aanbod genoeg is in Amsterdam. "Wij hebben voor 2017 geen zorgcontract afgesloten met Acibadem," zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis, Amsterdams grootste zorgverzekeraar. "Er zijn voldoende alternatieven."

Patiënten die hun knie willen laten vervangen bij Acibadem krijgen zodoende slechts driekwart van de rekening vergoed van hun verzekeraar. "Maar dat vullen wij aan, zodat onze patiënten buiten hun eigen risico geen extra kosten hebben," zegt Yuruk.

Met die ruimhartige houding wil de kliniek veel patiënten aan zich binden. Hoe groter het aantal patiënten, hoe moeilijker zorgverzekeraars in de toekomst om de Turkse zorgverlener heen kunnen, is de redenering.

Winst maken
Daarnaast richt Acibadem zich nadrukkelijk op mensen met een buitenlandse zorgverzekeraar, voor wie een gunstigere vergoedingsregeling geldt. Mensen die een medische ingreep uit eigen zak kunnen betalen, zijn uiteraard ook van harte welkom.

Over de doelstelling kan weinig misverstand bestaan: het bedrijf is in handen van IHH ­Healthcare Berhad, een beursgenoteerde zorgverlener. Winst maken dus. Dat mag van de Nederlandse wet, maar de Inspectie van Gezondheidszorg let er wel op dat alle winst die komt van Nederlandse verzekerden terugvloeit in het ziekenhuis, en niet wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Wellicht staat er daarom International Medical Center boven de glimmende deur.

Jacques Koolen, cardioloog
"Ik ben 67 jaar en moest vanwege mijn leeftijd stoppen bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, waar ik voorzitter van een maatschap was. Ik woon al twintig jaar in Amsterdam en wilde niet stoppen met werken. Via iemand die ik zelf heb opgeleid, werd ik gepolst voor Acibadem. Ik vind mijn werk leuk en draag graag bij aan cardiologische zorg en diagnostiek voor Amsterdammers. Zwaardere patiënten verwijs ik door naar het AMC, waar ik ook werkte.

Jacques Koolen Beeld Jean-Pierre Jans
Jacques KoolenBeeld Jean-Pierre Jans

Hanane Azzouz, uroloog
"Ik hoorde dat Acibadem specialisten zocht. Ik werkte hiervoor in een ziekenhuis in Den Haag en ben opgeleid in het AMC. Mij spreekt aan dat het serviceniveau bij Acibadem hoog ligt. De tijdsdruk ligt iets lager dan in Nederlandse ziekenhuizen. Ik ben Nederlandse, maar dankzij mijn Marokkaanse achtergrond spreek ik ook Arabisch. Dat kan een voordeel zijn bij het behandelen van sommige patiënten bij Acibadem, maar dat gold ook op andere plekken waar ik werkte."

Hanane Azzouz Beeld Jean-Pierre Jans
Hanane AzzouzBeeld Jean-Pierre Jans

Bas Pijnenburg, orthopedisch chirurg
"De apparatuur is het nieuwste van het nieuwste. Er is niet gekeken op een paar euro's meer. Ik richt me naast gewrichten ook specifiek op sportblessures. Zo werk ik samen met de medische staf van FC Utrecht en ben ik clubarts bij AFC. Mijn werk in het Amstelland Ziekenhuis, mijn vorige werkgever, was medisch wat veelzijdiger. Traumachirurgie doe ik bij Acibadem bijvoorbeeld niet, maar ik krijg wel de vrijheid om een afdeling op te zetten."

Bas Pijnenburg Beeld Jean-Pierre Jans
Bas PijnenburgBeeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden