Turkse extreem-nationalistische organisatie actief in Nederland

De Turkse extreem-nationalistische organisatie Osmanli Ocaklari is actief in Nederland. Ze staat in Turkije bekend om geweld tegen tegenstanders van Erdogan.

In Duitsland ligt Osmanli onder vuur omdat ze in drugs en wapens zouden handelenBeeld -

Osmanli Ocaklari werd van verschillende kanten genoemd als de extreem-nationalistische Turkse organisatie die werd omschreven in een onlangs verschenen rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV): 'Zorgelijk is dat in Turkije para­militaire knokploegen actief zijn. Eén van die groepen is ook buiten Turkije (buitenwettelijk) actief en heeft een Nederlandse afdeling opgericht.'

'Deze groep zou in de toekomst mogelijk, net als in Turkije, in Nederland kunnen worden ingezet voor buitenwettelijke acties jegens politieke tegenstanders van Erdogan.'

Extreem nationalistisch
De NCTV wil niet zeggen of de genoemde organisatie inderdaad Osmanli Ocaklari is. In Turkije staat zij bekend als extreem nationalistisch en wordt zij gezien als gewelddadig. Zo zouden aanhangers bij demonstraties tegen de Turkse president Erdogan tegenstanders hebben mishandeld en betrokkenen zijn bij geweld tegen bijvoorbeeld journalisten.

In Duitsland ligt Osmanli onder vuur omdat ze in drugs en wapens zouden handelen.

"Ze zijn zichtbaar geworden na de grote Geziprotesten in 2013," zegt journalist Mehmet Ulger, die in het verleden onderzoek deed naar Turks rechts-­extremisme.

"Het is een soort militie van president Erdogans AKP. Als er ergens grote demonstraties zijn tegen zijn beleid, treden zij hard op. Ook op straat worden tegenstanders bedreigd. Over de Nederlandse tak is weinig bekend, maar ik sluit niet uit dat ze hier bij demonstraties hetzelfde zullen doen."

Dat ze ook van plan zouden zijn om tegenstanders van Erdogan in Nederland te mishandelen, is onzin, zegt Hasan Aydin, de voorzitter van de Nederlandse tak. "Dat wij uit zijn op geweld en trammelant is niet waar. Ik snap ook niet dat wij in verband worden gebracht met terreur en dat soort zaken. Wij zijn geen terroristen. En voor de duidelijkheid: we hebben geen formele band met de door ons geliefde president Erdogan."

Ottomanen
Wat ze dan wel zijn? Een organisatie die erg leunt op Turkije en dan met name het Ottomaanse Rijk, waar ook de naam van is afgeleid: Osmanli Ocaklari betekent Ottomaanse Haarden. Aydin: "Wij Turken stammen af van de Ottomanen - en je moet je geschiedenis nooit vergeten, anders loop je verloren rond."

Op internet staan foto's van iemand die met een automatisch wapen poseert, Turks-nationalistische teksten verspreidt en zegt van Osmanli Ocaklari Nederland te zijn.

Aydin: "Iedereen kan iets op internet zetten onder onze naam, maar dat betekent niet dat hij iemand van ons is. Die man op de foto ken ik ook niet. Ik ben sinds 2015 de eerste voorzitter van in Nederland."

Volgens Aydin leidt de Nederlandse tak nu nog een slapend bestaan. Sinds zijn voorzitterschap zijn geen activiteiten verricht. Bovendien heeft de organisatie geen leden, alleen sympathisanten op internet.

Langzaam groeien
"Ik ben een tijd ziek geweest, maar we willen nu actiever worden in Nederland en clubhuizen stichten. We willen langzaam groeien en als het aan ons ligt krijgen we in elke Nederlandse stad een vereniging. In Turkije heeft Osmanli Ocaklari al zo'n twee miljoen leden."

Behalve om zijn nationale trots staat Osmanli Ocaklari ook bekend om de sterke band met de islam. Zo werd er actiegevoerd om kerst en oud en nieuw te verbieden. Of Aydin en zijn organisatie dat ook in Nederland willen?

"Wij zijn moslims en doen niet aan kerst en oud en nieuw. We leven in een vrij land, respecteren de mensen die kerst vieren. Maar voor moslims is het haram, dat is bekend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden