Plus

Turkse Amsterdammers bedreigd: 'We gaan je bloed laten vloeien'

De onrust in Turkije slaat over naar Nederland. Ook Turkse Amsterdammers worden bedreigd omdat ze steun zouden geven aan de geestelijke Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de mislukte coup.

Lorianne van Gelder en Bas Soetenhorst
Gülen vs. Erdogan Beeld Tzenko Stoyanov
Gülen vs. ErdoganBeeld Tzenko Stoyanov

Het maakt niet uit dat hij de poging tot staatsgreep in Turkije onmiddellijk veroordeelde. De Turks-Amsterdamse eigenaar van een fastfoodrestaurant werd overspoeld met bedreigingen. 'We gaan je bloed laten vloeien,' schreef iemand via Facebook.

De man wil zijn naam niet in Het Parool - het is al onrustig genoeg - en deed maandag aangifte bij de politie. "Ik vrees voor mijn gezin, voor mezelf en voor mijn bedrijf," zegt hij. De man is al jaren geïnspireerd door het gedachtegoed van geestelijke Fethullah Gülen en deelt dat op de sociale media.

Kliklijn
Sinds dit weekend circuleert op sociale media een lijst met 24 Turks-Amsterdamse ondernemingen die gelieerd zouden zijn aan de Gülenbeweging. Aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan werden opgeroepen de bedrijven te boycotten - of erger.

Ook zou er een e-mail rondgaan met een oproep om Gülen­sympathisanten aan te geven bij een kliklijn. In andere steden, waaronder Zaandam en Rotterdam, zijn eveneens meldingen van intimidatie en bedreigingen van Gülenaanhangers.

Oproep tot boycot
Sükrü Masmas, voorzitter van ondernemersvereniging Hogiaf, die wordt beschouwd als onderdeel van Gülenbeweging in Nederland, vindt de situatie beangstigend. "Dit gaat over Nederlandse ondernemers die niks met de Turkse politiek te maken hebben. Zonder enig bewijs wordt een grote groep mensen van alles beschuldigd."

Volgens Masmas is er onrust onder de circa zevenhonderd leden van Hogiaf. "Maar ik weet niet of de oproep tot een boycot effect heeft."

Reyis Kurt, directeur van zorgbedrijf Sanitas, zag tot zijn verbazing zijn organisatie op de 'zwarte lijst' staan. Waarschijnlijk kwam zijn bedrijf erop als lid van ondernemersvereniging Hogiaf. "Ik ben niet bang voor de boycot, we bedienen de totale Nederlandse populatie." Wel is hij bezorgd omdat zijn eigen foto online circuleert. Hij roept de Nederlandse overheid op paal en perk te stellen.

Ook supermarkt Helal et Gida, vorig jaar nog de Beste Buurtsuper volgens Het Parool, staat op de lijst. Onbegrijpelijk, vindt eigenaar Huseyin Akbiyik dat. "We doen gewoon ons werk."

Supermarkt Helal et Gida Beeld Friso Keuris
Supermarkt Helal et GidaBeeld Friso Keuris

Advies: blijf weg van je werk
Alper Alasag, secretaris van het op dialoog gerichte platform INS, ziet de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap al langer. "Sinds de breuk tussen Gülen en Erdogan in 2013 gebruikt Erdogan de Gülenbeweging als zondebok. Hij uit al drie jaar dit soort taal en dat maakt het voor veel mensen geloofwaardig als hij nu zegt dat de coupplegers van de Gülen­beweging zijn."

Alasag adviseert mensen van Güleninstellingen even weg te blijven van hun werk, totdat de situatie minder verhit is.

Gebrek aan juiste informatie is volgens een vooraanstaande
Gülensympathisant, die anoniem wil blijven, reden voor de vijandige sfeer. "Erdoganaanhangers zijn vaak laagopgeleid en kijken alleen naar Turkse zenders. Ze worden opgeruid door Turkije."

Whatsapp
Volgens hem durven sommige Turken hun familieleden in Turkije niet meer te bellen, uit angst te worden afgeluisterd. Sommige families zijn tot op het bot verdeeld. "Vaders praten niet meer met zoons, families worden uit elkaar gereten."

Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag, gelieerd aan de Gülenbeweging, ziet dat alles wat in Turkije gebeurt overwaait naar Nederland. "Eerst werden Gülenaanhangers zionisten en landverraders genoemd, nu zijn we ook coupplegers en terroristen." Zijn vrijdaggebed in de moskee slaat Cerit nu liever over. "Ik heb al genoeg bedreigingen via Whatsapp en Twitter gehad."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden