Turks ziekenhuisconcern opent in Amsterdam

Het internationale Turkse ziekenhuisconcern Acibadem opent maandag 1 mei de deuren van zijn vestiging bij Sloterdijk.

ANP/Het Parool
Acibadem kondigde vorig najaar aan een vestiging te gaan openen in Amsterdam. Beeld Acibadem
Acibadem kondigde vorig najaar aan een vestiging te gaan openen in Amsterdam.Beeld Acibadem

De zorginstelling begint met elf specialismen, zo heeft een woordvoerster vrijdag gemeld.

Acibadem kondigde vorig najaar aan een vestiging te gaan openen in Amsterdam. Het ziekenhuis richt zich op alle patiënten, dus niet alleen op mensen van Turkse komaf, benadrukt een woordvoerster. De artsen zijn allen in Nederland opgeleid en bevoegd. De voertaal is Nederlands, maar zo nodig kan een doktersassistent vertalen.

Patiënten kunnen er terecht met een verwijzing van hun huisarts. Doel is dat mensen binnen 48 uur een medisch specialist kunnen spreken. Het aantal specialismen wordt binnenkort uitgebreid met neurologie, dermatologie, gynaecologie, kindergeneeskunde en maag-, darm- en leverziekten.

Geen eisen
Het nieuwe ziekenhuis heeft nog geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars, maar wel afspraken met ze gemaakt. Dat betekent volgens de woordvoerster dat de behandeling wordt vergoed door de verzekering. Vanaf 2018 zullen er wel contracten met de verzekeraars volgen.

De instelling heeft op 5000 m2 onder meer 24 polikamers gebouwd, een laboratorium, operatiekamers en een praktijk voor tandheelkunde en fysiotherapie. Daarnaast is er volwaardige beeldapparatuur zoals MRI, CT, USG en echografie.

Het is toegestaan om in Nederland een zorginstelling te openen. Vooraf worden daaraan geen eisen verbonden, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Wel stelt de wet eisen aan de zorgverlening zelf. Die moet goed zijn en mag alleen worden geleverd op terreinen waarvoor ze bevoegd personeel hebben.

Integratie
Acibadem Healthcare Group is actief in vijf landen, maar vooral in Turkije. Turkse Nederlanders die voor medische ingrepen naar Turkije gaan, komen vaak bij klinieken van het Acibademconcern terecht.

De komst van een 'Turkse' ziekenhuis zorgde eerder voor kritische geluiden in Den Haag. De VVD vreesde dat Acibadem niet bijdraagt aan integratie en participatie van Turkse Nederlanders en vroeg zich af of het ziekenhuis wel toegankelijk is voor iedereen. De PVV wilde de komst van het concern het liefst helemaal tegenhouden.

null Beeld Acibadem
Beeld Acibadem
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden