Turks-Nederlandse moslims zoeken verbinding op de Albert Cuyp

Turks-Nederlandse moslims van Milli Görüs gingen zaterdagmiddag in heel Nederland de straat op om anderen de hand te reiken. 'Misschien moeten ze zo'n actie ook eens in Turkije houden'.

De 16-jarige vwo-scholiere Amine Yildirimtepe deelt rozen uit bij de Van Woustraat. Beeld Maarten Brante
De 16-jarige vwo-scholiere Amine Yildirimtepe deelt rozen uit bij de Van Woustraat.Beeld Maarten Brante

Danique (20), zzp'er op weg naar de sigarenwinkel, moet huilen. Een moslim, zomaar een moslim. Met een hoofddoek om haar hoofd. Grote tranen biggelen over haar wangen als ze de 25-jarige Suheda Yilmaz een warme knuffel geeft. Bij de ingang van de Albert Cuypmarkt aan de Van Woustraat staan vijftien jonge Turks-Nederlandse vrouwen rozen uit te delen. 'Hallo, wij zijn moslims,' staat er op het bijbehorende foldertje. 'Mogen wij ons voorstellen?'

Ze stonden zaterdag in achttien steden: vrijwilligers van de Turkse moslimorganisatie Milli Görüs om 'begrip te kweken en vooroordelen te verminderen'. "Iets goeds doen, zonder iets terug te krijgen," zegt de 16-jarige vwo-scholiere Amine Yildirimtepe van het Metis Montessori Lyceum in Noord enigszins timide. Danique, nog altijd emotioneel: "Ik vind het heftig dat dit nodig is. Ik begrijp het gewoon niet."

Milli Görüs, de conservatief-religieuze organisatie die in 2014 nog door PvdA-minister Lodewijk Asscher onder curatele werd gesteld, samen met de Süleymanci beweging, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging. Volgens hem was volstrekt onduidelijk welke rol zij spelen als het gaat om de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving.

Danique is ontroerd door de warme knuffel van Suheda Yilmaz. Beeld Maarten Brante
Danique is ontroerd door de warme knuffel van Suheda Yilmaz.Beeld Maarten Brante

Hun activiteiten zouden gepaard kunnen gaan 'met het afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden'. Ook was onduidelijk welke invloed de Turkse regering heeft op deze organisaties. Asscher was, toen al, beducht voor 'de lange arm van Ankara'.

Nu, een mislukte coup tegen de Turkse president Erdogan, honderden arrestaties en een zeer omstreden referendum over diens machtspositie verder, gaat Milli Görüs de straat op. 'Wij willen een teken geven,' schrijven ze. 'Graag willen wij met u in gesprek gaan, ons voorstellen en uw vragen rondom de islam en de moslims beantwoorden. Wij zijn ervan overtuigd dat we al na een kort gesprek een stuk nader tot elkaar zulen komen.'

Het doet denken aan de tijd, ruim tien jaar geleden, dat Milli Görüs in Amsterdam werd gezien als het lichtend voorbeeld van Turkse integratie en burgemeester Job Cohen en Milli-Görüsvoorman Haci Karacaer gezamenlijk werkten aan de komst van de nieuwe Westermoskee. Een project overigens, waarvan beide partijen later hun handen af trokken. Nu schijnt het zonnetje.

Electriciën Ayden Afi (28) levert vrolijk commentaar. Beeld Maarten Brante
Electriciën Ayden Afi (28) levert vrolijk commentaar.Beeld Maarten Brante

"Supermooi initiatief," zegt Sabine van Dooremaal in het voorbijgaan. "Een mooi vrouwelijk gebaar in deze tijd van oplopende spanning. Ik ben erdoor geraakt dat ze hun hand uitsteken." Yilmaz, resoluut: "Wij doen niet aan politiek. Wij staan hier omdat we de verbinding van moslims met de Nederlandse samenleving goed willen houden. Dat heeft niets met Turkije of de Turkse identiteit te maken."

Vanaf zijn scooter levert electriciën Ayden Afi (28) vrolijk commentaar: "Misschien moeten ze zo'n actie ook eens in Turkije houden: alle Nederlanders welkom." Een marktkoopman, hij wil niet met zijn naam in de krant, denkt er het zijne van: "Godsdienst is het slijk ter aarde, of je nou moslim bent of wat anders. Het is wreed, onze kinderen lijden er onder."

En: "Als er straks weer een vrachtwagen de menigte inrijdt, staan ze met z'n allen te klappen. Ja toch? Begrijp je wat ik bedoel?" Yilmaz, stoïcijns: "Die mensen mogen er ook zijn. Zolang hij erover wil praten is er niets aan de hand."

Lees ook: Mustafa Ayranci: 'Erdogan is een bedreiging voor de Turkse democratie'

Vijftien jonge Turks-Nederlandse vrouwen delen rozen uit. Beeld Maarten Brante
Vijftien jonge Turks-Nederlandse vrouwen delen rozen uit.Beeld Maarten Brante
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden