Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan na acht jaar vrijgelaten

De Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan komt vandaag nog vrij uit een Turkse gevangenis. Dat hebben haar zoon Aktas Erdogan en de Internationale Federatie voor Journalisten bekendgemaakt. Het Turkse hooggerechtshof heeft onverwacht besloten tot de vrijlating. Erdogan zat bijna 8 jaar gevangen in Turkije. In november vorig jaar werd ze veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Füsün Erdogan Beeld afp
Füsün ErdoganBeeld afp

Het besluit komt onverwacht, omdat een hoger beroep tegen haar veroordeling in maart nog werd afgewezen. Terwijl de zaak bij het Constitutioneel hof diende, kreeg een van Erdogan's advocaten, Zülfü Erdogan, vanochtend de bevestiging van de op handen zijnde vrijlating.

Marxistisch-Leninistische Communistische Partij
Hoewel Erdogan nooit bij een gewelddadige actie betrokken was, werd ze als leider van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij veroordeeld voor een poging tot het gewelddadig ondermijnen van de constitutionele orde.

De zoon van Füsun Erdogan, Aktas Erdogan, voerde de afgelopen maanden in Nederland actief campagne voor de vrijlating van zijn moeder. Zo ging hij in maart drie dagen in hongerstaking in Den Haag en sprak hij tijdens de Dag van de Persvrijheid. Via Facebook reageerde hij opgelucht: 'Mijn moeder is VRIJ na acht jaar!!!'

Füsun Erdogan zat vast in de gevangenis in Gebze, even buiten Istanbul. Ze twitterde aan het einde van de ochtend al: Thank you friends! It is a really happy happy day! :)) Internationaal is met blijdschap gereageerd op de vrijlating van Erdogan en haar collega-journalist Bayram Namaz. De felicitaties stromen binnen via sociale media.

Füsün Erdogan Beeld afp
Füsün ErdoganBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden