Turks leger doodt rebellen

ANKARA - Het Turkse leger heeft maandag ruim veertig Koerdische rebellen gedood bij gevechten in het noorden van Irak. Twee Turkse militairen lieten zondagavond het leven, aldus de Turkse krijgsmacht.Het dodental aan Koerdische zijde sinds donderdag is hiermee gestegen tot ruim 150. De hevige gevechten tussen het Turkse leger en strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK duren voort, aldus de krijgsmacht. ''Terroristen die het gebied probeerden te ontvluchten, hebben zware verliezen geleden'', luidde de verklaring.

De Turkse krijgsmacht viel Irak donderdag binnen. De PKK voert vanuit bases in Noord-Irak geregeld aanvallen uit op Turkije om zich na de operatie snel weer terug te trekken. Ankara beschuldigt de Iraakse regering ervan onvoldoende op te treden tegen de PKK. De Koerden vechten voor onafhankelijkheid.

In Diyarbakir hebben duizenden Turken maandag gedemonstreerd tegen het Turkse offensief in Irak. De bijeenkomst in het voornamelijk Koerdische zuidoosten van Turkije was georganiseerd door Turkijes grootste Koerdische partij, de Democratische Samenlevings Partij. Circa tienduizend demonstranten veroordeelden het besluit van premier Recep Tayyip Erdogan om het buurland binnen te vallen. ''Terrorist Erdogan'' en ''Hypocriete Erdogan'', schreeuwden betogers. Een spandoek waarschuwde de Iraakse president Jalal Talibani, een Koerd, dat de Iraakse Koerden het volgende doelwit kunnen vormen. ''Pas op Talibani, als we de lunch zijn, ben jij het avondeten.''

In de hoofdstad rouwden duizenden Turken om de dood van drie legerofficiers tijdens hun begrafenissen in Ankara's belangrijkste moskee. Zij betoonden hun solidariteit met de Turkse strijders. Rouwenden hielden foto's van de omgekomen militairen in de lucht. ''We staan altijd achter ons leger. Als onze militairen niet zouden vechten, zouden wij niet in dit land kunnen blijven'', aldus een vader wiens zoon tegen de Koerdische rebellen vecht.

In 1984 begon de PKK de gewapende opstand tegen Turkije, het land waar de meeste Koerden wonen. De gewapende strijd van de PKK heeft ongeveer 37.000 levens geëist. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden