Update

'Turks gevechtsvliegtuig schond soevereiniteit Syrië'

Het Turkse gevechtsvliegtuig dat vrijdag door Syrië werd neergeschoten 'schond overduidelijk de Syrische soevereiniteit'. Dat zei een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Een Turkse boot van de kustwacht zoekt naar de wrakstukken van het gevechtstoestel. Beeld EPA
Een Turkse boot van de kustwacht zoekt naar de wrakstukken van het gevechtstoestel.Beeld EPA

Volgens de zegsman moest de Syrische luchtverdediging onmiddellijk reageren toen het vliegtuig zeer snel en maar 100 meter boven de grond het Syrische luchtruim binnen vloog. 'Zelfs als het een Syrisch toestel was geweest, hadden we het moeten neerschieten', zei de woordvoerder. Volgens Syrië werd het vliegtuig met luchtafweergeschut uit de lucht gehaald en niet met radar-geleide raketten.

Syrië zei 'goede buren' te willen blijven met Turkije, en zal positieve gebaren van Turkije op dezelfde wijze beantwoorden, aldus de woordvoerder.

Syrië waarschuwde de NAVO-lidstaten verder dat het territorium van het land heilig is. De eerder genoemde woordvoerder wenste de NAVO-lidstaten vandaag succes 'om de toestand te kalmeren en de stabiliteit te bevorderen' op de bijeenkomst morgen.

Maar, waarschuwde hij de NAVO, 'het luchtruim, het territorium en de wateren van Syrië zijn heilig voor het Syrische leger, net als dat die van Turkije heilig zijn voor het Turkse leger'.

NAVO
Morgen komen gezanten van de NAVO-lidstaten op verzoek van Turkije bijeen voor overleg over de kwestie. Turkije heeft op grond van het NAVO-verdrag verzocht om consultaties, aldus woordvoerder Oana Lungescu. 'Op grond van artikel 4 van het verdrag kan iedere bondgenoot verzoeken om overleg wanneer naar de mening van een van hen hun territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid wordt bedreigd.'

Mensenrechten
Een speciale onderzoeker van mensenrechten van de Verenigde Naties, Paulo Pinheiro, heeft in Damascus gesproken met de Syrische autoriteiten over onderzoek naar onder meer moordpartijen in het land. Dit hebben betrokken diplomaten in Genève vandaag gezegd.
Het was de eerste keer dat de Braziliaanse onderzoeker Pinheiro Syrië binnen mocht. Pinheiro's onderzoeksteam werd in september door de VN-Mensenrechtraad in het leven geroepen om de schendingen van mensenrechten in Syrië in kaart te brengen.

Pinheiro heeft in Damascus gesproken over de mogelijkheden eindelijk zijn team in Syrië in te zetten. Vandaag kwam het volgens de oppositie opnieuw tot gewelddadigheden, waarbij zeker 13 mensen omkwamen. Het leger bombardeerde onder meer de stad MaarIet al-Numan in de noordelijke provincie Idlib. Daar kwamen ten minste drie mensen om tijdens gevechten tussen het leger en opstandelingen. In de stad Homs doodden sluipschutters twee burgers. Ook in andere steden laaide het geweld op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden