Türkiyem trapt geen bal meer

De hoekvlaggen worden voor de laatste maal opgeborgen en laatste speler van Türkiyemspor D2 verlaat het veld na de laatste wedstrijd van de roemruchte vereniging. Foto Marcel Israel

AMSTERDAM - Türkiyemspor heeft zich neergelegd bij het aanstaande faillissement van de club en trok zich vrijdag eigener beweging terug uit alle competities. Maar het einde van de club naderde ook zonder bankroet met rasse schreden.

De tuchtcommissie van de voetbalbond sprak onlangs nog een zware straf uit na het (zoveelste) geweldsincident rond de club dit seizoen. Het tweede zondagelftal van Türkiyemspor stelde een niet-lid op onder een valse naam. Deze man molesteerde vervolgens de scheidsrechter. Daarna werden valse verklaringen afgelegd en probeerde het bestuur van Türkiyem de zaak te verdoezelen door de speler alsnog lid te maken.

Zulke incidenten waren volgens de KNVB schering en inslag bij de club. "De boel hangt daar aan elkaar van list en bedrog," fulmineert Hans Schelling, districtsmanager KNVB West I. "De straf was als volgt: bij nóg een incident zou de gehele club volledig uit de competitie worden genomen."

Schelling is dan ook niet rouwig om het einde van de roemruchte hoofdklasser, die overigens op eigen verzoek uit de competitie is gehaald. "De vereniging is althans bijna failliet, de club is stuurloos en financieel stelt het allemaal niet veel meer voor. Wat moet je nog met zo'n vereniging?" vraagt Schelling zich af.

Voorzitter Sahin Gerdan en penningmeester Servet Yaras vinden echter dat instanties als de KNVB en de gemeente het maatschappelijke belang van de club hadden moeten onderkennen en meer hadden moeten doen om de club te behouden. Zij maken zich nu vooral zorgen om de circa driehonderd jeugdleden.

Het bestuur hoopt de jeugd onder te brengen bij andere verenigingen. Daarbij worden de naburige clubs DWS en SDW genoemd als belangrijkste kandidaten. De jeugdcommissie van Türkiyem wil de jeugdteams liefst elders de competitie laten uitspelen.

"Dat is uitgesloten," zegt Schelling. "Alle competitieplekken van Türkiyem komen te vervallen. Zij kunnen wel nieuwe teams beginnen bij andere clubs, maar die beginnen in de regel onderaan de ladder."

Alle spelers van Türkiyemspor zijn wel al 'transfervrij'. Zij hebben tot volgende week zondag de tijd om overschrijving aan te vragen naar welke andere club dan ook. Formeel loopt de dispensatieregeling van de KNVB namelijk af in het eerste weekeinde van maart.

"Over de jeugdspelertjes van Türkiyem maak ik mij daarom de minste zorgen," zegt Schelling. "Er zijn nog genoeg andere clubs waar zij kunnen voetballen. Er wordt heel zielig over gedaan door Türkiyemspor, maar de spelertjes kunnen zó een overschrijving krijgen."

Het enige struikelblok zou - hoe kan het ook anders - de belabberde financiële administratie van Türkiyemspor zijn. Spelers krijgen pas dispensatie als zij aan ál hun verplichtingen jegens de club hebben voldaan. Zij moeten hun contributie dus hebben betaald. Hoe de KNVB dat wil controleren, is een raadsel.

En dan: als morgen het faillissement van Türkiyemspor wordt uitgesproken, wat gebeurt dan met de restanten van de club? Gerdan wacht de rechtszitting af alvorens zijn plannen bekend te maken. "Je kunt de vereniging alleen opheffen via een buitengewone ledenvergadering," zegt Schelling. Of laat men de vereniging voortbestaan? "Ik verwacht eerlijk gezegd dat de leden er niets meer mee zullen doen." (REMCO JANSSEN)

Bron foto: Marcel Israel, website: www.marisfo.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden