Turkije vroeg Nederland om Gülenscholen te sluiten

Turkije heeft op 22 augustus aan de regering gevraagd om zogenaamde Gülenscholen in Nederland te sluiten. Dat heeft het kabinet maandag in een brief aan de kamer geschreven.

Redactie
De Amsterdamse basisschool De Witte Tulp wordt gezien als Gülenschool. Beeld Jop van Kempen
De Amsterdamse basisschool De Witte Tulp wordt gezien als Gülenschool.Beeld Jop van Kempen

Op 12 augustus heeft Turkije lijsten van organisaties en bedrijven waarvan zij vermoeden dat ze banden hebben met de Gülenbeweging naar het kabinet gestuurd. Die lijsten zijn eind augustus openbaar gemaakt door tegenstanders van de beweging en door het Turkse staatspersbureau.

Nederland gaat niks doen met de lijsten, zo schrijft het kabinet. "Nederland neemt de overhandigde informatie voor kennisgeving aan, maar zal hier niet naar handelen zolang er geen bewijzen zijn dat deze organisaties direct betrokken zijn geweest bij de couppoging. Wij kennen geen 'guilt by association' en vooralsnog hebben de Turkse autoriteiten geen bewijs van directe betrokkenheid van deze Nederlandse organisaties bij de gebeurtenissen van 15 juli in Turkije overhandigd."

In Amsterdam hebben 170 leerlingen 'Gülenschool' De Witte Tulp verlaten. Dertien van hen hebben nog geen nieuwe school.

Basisschool Cosmicus-Impuls, dat ook banden met de Gülenbeweging zou hebben, heeft 46 leerlingen zien vertrekken. Tien leerlingen van middelbare school Metis Montessori Lyceum hebben zich elders ingeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden