Update

Turkije verbreekt alle banden met Frankrijk

Turkije verbreekt alle politieke en economische contacten met Frankrijk en schort de militaire samenwerking met het West-Europese land op. Dat heeft premier Recep Tayyip Erdogan zojuist laten weten. Turkije reageert daarmee op een wet die vandaag door Frankrijk werd aangenomen, die het ontkennen van de Armeense massamoord in 1915 als genocide strafbaar stelt.

Redactie / AP/ ANP/ AFP
Turken demonstreerden vandaag in Parijs met leuzen als 'Wij staan hier om je leugen omver te werpen'. Beeld afp
Turken demonstreerden vandaag in Parijs met leuzen als 'Wij staan hier om je leugen omver te werpen'.Beeld afp

In de vandaag aangenomen wet staat dat wanneer in de wet is vastgelegd dat er sprake is van genocide, wat bij de Armeense genocide het geval is, het ontkennen ervan strafbaar is. Wie dat doet krijgt één jaar cel en 45.000 euro boete.

Racisme
Volgens Erdogan is door de 'racistische wet onherstelbare schade' toegebracht aan de relaties tussen beide NAVO-landen. Hij zei dat Franse militaire vliegtuigen niet meer in Turkije mogen landen en dat Franse oorlogsschepen niet langer welkom zijn in Turkse havens. Volgens Erdogan is het nu aangenomen wetsvoorstel 'gebaseerd op racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat'.

De Turkse premier dreigde gisteren al met onmiddellijke sancties voor Frankrijk, als het Franse parlement met de wet zou instemmen. Turkije heeft inmiddels de ambassadeur uit Parijs teruggeroepen en alle militaire samenwerkinsbanden tussen beide landen opgeschort.

De naar schatting 500.000 Fransen van Armeense komaf hebben het voorstel toegejuicht. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken, Edward Nalbandian, heeft Frankrijk vandaag bedankt. De Franse volksvertegenwoordiging bepaalde al in 2001 dat de volkerenmoord op Armeniërs heeft plaatsgevonden.

Bevestiging
Valérie Boyer van de partij van president Nicolas Sarkozy (UMP) nam het initiatief voor de wet. Volgens de Franse regering is het voorstel niet tegen Turkije gericht, maar bevestigt het enkel een juridisch uitgangspunt. Het voorstel vloeit echter wel voort uit een belofte die Sarkozy deed in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Tegenstanders
Niet alle Franse politici zijn blij met het wetsontwerp, waarover volgend jaar ook nog in de Senaat wordt gedebatteerd. Ook leden van de UMP zeggen dat parlementariërs voor historici spelen en de vrijheid van meningsuiting beknotten.

Het overgrote deel van de Armeniërs in Turkije is ook tegen het Franse wetsvoorstel. Orhan Dink, de broer van de vermoorde Armeens-Turkse journalist Hrant Dink, zei dat de wet de vrijheid van meningsuiting beperkt. 'We moeten onze pijn niet in handen laten vallen van politici', zei Dink.

Razzia's
Het Ottomaanse Rijk was in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) bondgenoot van Duitsland. Daarmee werd het aangrenzende Rusland vijand en de christelijke Armeniërs binnen het Ottomaanse Rijk mogelijke collaborateurs. Op 24 april 1915 begonnen in de hoofdstad, het huidige Istanbul, razzia's onder de Armeniërs. Honderdduizenden overleefden de gruwelen niet. Turkije erkent dat Armeniërs zijn gedood, maar spreekt tegen dat het om een geplande genocide gaat.

Matiging
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, heeft Turkije opgeroepen niet te sterk te reageren op de aanvaarding van een wetsvoorstel in de Franse Tweede Kamer. Hij zei in Bordeaux, waar hij burgemeester is, te betreuren dat Ankara de ambassadeur in Parijs heeft teruggeroepen.

De Europese Commissie heeft Turkije en Frankrijk opgeroepen terughoudend te zijn. Een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie benadrukte dat het primair om een zaak van de twee landen gaat. Hij onderstreept dat beide landen elkaar in hun waarde moeten laten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden