PlusAnalyse
Turkije-ruzie biedt Rutte podium op weg naar de stembus
Heeft Nederland doortastend gehandeld of diplomatiek geklungeld? De unieke escalatie van de ruzie met Turkije biedt premier Rutte in elk geval het podium op weg naar de stembus.
'De Nederlanders laten zien hoe het moet' terwijl de Duitse regering 'om de hete brij heendraait'. De Duitse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Alexander Graf Lambsdorff van de liberale FDP pleit in Die Welt voor een campagneverbod voor Ankara in de hele Europese Unie.
Hij doet dat nadat de spanningen tussen Nederland en Turkije ongekend hoog zijn opgelopen na het wegsturen van een Turkse minister uit Rotterdam, zaterdagnacht.
Onder vuur
De Franse president François Hollande ligt onder vuur van de presidentskandidaten Marine Le Pen (Front National), de Republikein François Fillon én de centrumlinkse Emmanuel Macron, die hem verwijten de Europese eenheid te doorbreken door dit weekend een campagneoptreden toe te staan van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in de stad Metz.
Nederland krijgt ook bijval van de Deense premier Lars Løkke Rasmussen, die geen trek geeft in een ontmoeting met zijn Turkse ambtgenoot Benali Yildirim in Kopenhagen, gezien de 'retorische aanvallen van Turkije tegen Nederland'.
Eerder kondigde Oostenrijk een campagneverbod voor Ankara af en blokkeerden lokale autoriteiten in Zwitserland en Duitsland optredens van ministers van de Turkse AK-regeringspartij.
Vluchtelingendeal is veel waard
Maar de solidariteit met Nederland kent zijn grenzen, in de wetenschap dat de vluchtelingendeal met Turkije wat waard is. De Duitse regering brandt de vingers niet aan een algeheel campagneverbod.
Zo kon de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya, die zaterdagnacht Nederland werd uitgezet, eerder op de dag ongehinderd Duitse Turken toespreken. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen waarschuwt dat de 'verhitte verkiezingsstrijd in Nederland en Turkije van voorbijgaande aard is, maar Europa en Turkije blijven altijd buren'.
De voorzitter van de Grünen, Cem Özdemir, noemt een inreisverbod voor Turkse ministers 'een verkiezingsgeschenk' voor president Recep Tayyip Erdogan.
In Nederland staan op Denk na alle Kamerfracties achter de regering-Rutte. Na de verkiezingen, als het stof is neergedaald, kan de vraag op tafel komen of een voorzichtigere koers richting Ankara wenselijk was geweest. Naar Duits voorbeeld had de regering de hete aardappel ook op het bord van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kunnen leggen.
Feit is dat de diplomatieke crisis het podium biedt aan Mark Rutte. Waar de tweestrijd met PVV-leider Geert Wilders maar niet van de grond kwam, is dat nu wel gebeurd met Rutte en de Turkse president Erdogan. Of dat de VVD de premierbonus oplevert, blijkt woensdag.
Volg de ontwikkelingen van de diplomatieke rel op de voet in ons liveblog.