Turkije reageert en neemt Syrische doelen onder vuur

Turkije heeft woensdag doelen in Syrië onder vuur genomen, als vergelding voor de beschieting van de Turkse grensplaats Akçakale.  De NAVO liet weten achter bondgenoot Turkije te staan.

Rook in de straten van Akçakale. Beeld REUTERS
Rook in de straten van Akçakale.Beeld REUTERS

Volgens de verklaring van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zal 'Turkije dergelijke provocaties door het Syrische regime tegen onze nationale veiligheid nooit onbeantwoord laten. Onze strijdkrachten in het grensgebied hebben onmiddellijk en volgens de geldende 'rules of engagement' gereageerd op deze afschuwelijke aanval.' De doelen zijn volgens de Turkse regering geïdentificeerd met radar en vervolgens met artillerie bestookt.

Woensdag kwamen in Akçakale vijf mensen om het leven door granaten die in Syrië waren afgevuurd. Volgens de burgemeester van de plaats werden een vrouw en vier kinderen gedood. Het Syrische leger zou op rebellen hebben geschoten, waarbij projectielen op Turkse bodem terechtkwamen.

Condoleances
Syrië bood in de loop van de avond excuses aan aan de families van de slachtoffers. Dat zei de Syrische minister van Informatie Omran Zoabi. Het land verklaarde de soevereiniteit van buurlanden te respecteren en drong er bij 'staten en regeringen' op aan wijs en rationeel te handelen. Het land kondigde verder een onderzoek aan naar de oorsprong van de granaatinslagen.

NAVO
De NAVO liet weten achter bondgenoot Turkije te staan. Het militaire bondgenootschap eist van de Syrische regering dat het een einde maakt aan 'de flagrante schendingen van het internationaal recht'. De NAVO-ambassadeurs waren woensdagavond voor een crisisberaad bijeengekomen. Het beraad gebeurde volgens Artikel 4 van het NAVO-handvest. Dat voorziet in overleg als een lidstaat wordt bedreigd in zijn territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid.

Ook de VN-Veiligheidsraad besprak de aanval op Turkije. 'Het is zeer verontrustend en het is vanmiddag aan de orde gesteld en besproken in de raad', zei de Britse VN-gezant Mark Lyall Grant.

De voorheen goede relatie tussen Turkije en Syrië heeft het laatste jaar te lijden gehad onder geweld. In juni schoot de Syrische luchtafweer een Turks militair straalvliegtuig uit de lucht, waardoor twee vliegers omkwamen. In november vorig jaar schoten Syrische militairen op Turkse pelgrims die door Syrië trokken.

Ban Ki-moon
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep beide landen op de spanningen te verminderen. Hij vroeg de Syrische regering de territoriale integriteit van Turkije en andere buurlanden te respecteren. Hij waarschuwde dat het anderhalf jaar oude conflict in Syrië steeds meer schade berokkent aan andere landen in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden