Turkije laat 200 Iraakse Koerden naar Kobani gaan

Tweehonderd Iraakse Koerden mogen over Turks grondgebied naar de Syrische grensplaats Kobani om daar mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De Turkse president Erdogan maakte vandaag in Letland bekend dat daarover overeenstemming is bereikt.

Rook boven Kobani. Beeld getty
Rook boven Kobani.Beeld getty

Het parlement in Iraaks Koerdistan ging gisteren akkoord met het sturen van de peshmerga's naar Kobani. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara verklaarde eerder deze week dat het Iraakse Koerden zou helpen om in Kobani te komen.

De Koerdische stad wordt al weken door IS belegerd en is omsingeld. De VS voerden vandaag opnieuw bombardementen uit op IS-posties bij Kobani. Ook werden olie-installaties aangevallen.

In het weekeinde besloten de VS wapens te droppen bij Kobani om de Koerdische strijders te helpen. Erdogan bekritiseerde in Letland deze Amerikaanse actie. Erdogan noemde de belangrijkste groep die Kobani verdedigt, de aan de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK gelieerde PYD, 'terroristen'. President Obama belde Erdogan in het weekeinde op om hem in te lichten over de Amerikaanse luchtdroppings.

Erdogan: 'Heeft Turkije dit positief ontvangen? Nee. Amerika heeft dit ondernomen, ondanks de bezwaren van Turkije. Ik heb hem gezegd dat Kobani geen strategische plek voor de VS is. Voor Turkije is het een strategische plaats.' Ankara is tot nu toe huiverig geweest om de Syrische Koerden te helpen uit vrees dat de PKK aan kracht zal winnen.

Een Turkse vlag bovenop een silo in de Syrische stad Kobani. Beeld reuters
Een Turkse vlag bovenop een silo in de Syrische stad Kobani.Beeld reuters

Doden

De door Amerika geleide luchtaanvallen hebben tot nu toe aan 521 strijders en 32 burgers het leven gekost. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Londen zetelt, bekendgemaakt. Het merendeel van de doden, namelijk 464, zijn strijders van Islamitische Staat.

De gematigde Syrische oppositiestrijders die training krijgen van Amerikaanse troepen, worden niet geacht op termijn gebieden te heroveren op IS. Dit melden hoge Arabische en Amerikaanse functionarissen tegen The Washington Post. Zij zouden 'meer een defensieve dan een offensieve' rol gaan spelen.

De VS willen zo'n 5.000 strijders per jaar gaan trainen. Volgens de functionarissen zullen ze worden ingezet om gebieden te bewaken die al in handen zijn van het Vrije Syrische Leger of andere gematigde tegenstanders van IS. Washington heeft weinig vertrouwen in het vermogen van de strijders om plaatsen te veroveren op IS zonder steun van Amerikaanse grondtroepen.

President Barack Obama heeft die tot dusver niet willen inzetten. Zonder Amerikaanse militairen op de grond zou het bovendien lastig zijn luchtsteun in te schakelen. Bovendien is het volgens de bronnen een uitdaging om aan voldoende strijders te komen. Die moeten uit vluchtelingengemeenschappen komen, maar de VS vrezen dat veel Syriërs niets voelen voor een terugkeer.

Turkse Koerden bekijken de gevechten in Kobani vanaf veilige afstand. Beeld reuters
Turkse Koerden bekijken de gevechten in Kobani vanaf veilige afstand.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden