Turken verliezen geding moskee

Milli Görüs mag van de rechtbank niet alleen verder gaan met de bouw van de Westermoskee, bovendien moeten eerder afgesproken betalingen aan Stadgenoot voldaan worden. Beeld
Milli Görüs mag van de rechtbank niet alleen verder gaan met de bouw van de Westermoskee, bovendien moeten eerder afgesproken betalingen aan Stadgenoot voldaan worden.

AMSTERDAM - Manderen BV, de beleggingsmaatschappij van de Turkse stichting Milli Görüs, moet corporatie Stadgenoot bijna anderhalf miljoen euro plus rente betalen, heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

De rechtbank heeft Manderen in het geschil met Stadgenoot over de bouw van de Westermoskee in De Baarsjes op alle punten in het ongelijk gesteld. Zo is er geen overeenkomst waaruit blijkt dat Manderen Stadgenoot heeft uitgekocht. Manderen moet dan ook de eerste tien procent van de aanneemsom plus rente betalen en zich aan zijn verplichtingen houden.

De bv moet ook de proceskosten (bijna dertien mille) betalen, plus de dertienhonderd euro die Stadgenoot advocaten heeft betaald.

Directeur Frank Bijdendijk van Stadgenoot: ''De zaak is nu duidelijk. Ik ben blij dat we met het bouwen van de garage en woningen zijn begonnen, want anders had het terrein nu nóg braak gelegen.'' Fatih Dag van de Westermoskee en advocaat Deniz Köker van Manderen waren onbereikbaar voor commentaar.

In 2006 tekende Manderen een overeenkomst dat Het Oosten, één van de corporaties die in Stadgenoot zijn opgegaan, de bouw van de Westermoskee zou begeleiden. De moskee was onderdeel van een groter complex, met woningen, bedrijfsruimten en een parkeergarage.

In 2006 werd het bestuur van Manderen door Milli Görüs te liberaal bevonden en de laan uitgestuurd. Het nieuwe bestuur achtte zich niet aan de overeenkomst gebonden.

Manderen wilde de moskee nu zelf bouwen. Stadgenoot stelde daarop voor dat de bv de corporatie voor 6,2 miljoen euro (voor kosten die al gemaakt waren) zou uitkopen. Manderen ging daar niet op in.

Stadgenoot eist dat Manderen in elk geval meebetaalt aan de door de bv gereserveerde bedrijfsruimtes en parkeerplaatsen. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden