Turken proberen weer blokkade Gaza te breken

Een Turkse humanitaire organisatie zal opnieuw proberen hulpgoederen naar de Gazastrook te sturen en op die manier de Israëlische blokkade van het Palestijnse gebied te breken, zo is vandaag bekendgemaakt.

Ultraorthodoxe joden kijken naar het Turkse schip de Mavi Marmara, dat onderdeel was van de Free Gaza Movement in mei 2010. Beeld EPA
Ultraorthodoxe joden kijken naar het Turkse schip de Mavi Marmara, dat onderdeel was van de Free Gaza Movement in mei 2010.Beeld EPA

De actie, genaamd Freedom Flotilla II, wordt georganiseerd door de Turkse organisatie Insani Yardim Vakfi (IHH), dezelfde organisatie die in 2010 achter de actie Free Gaza Movement zat.

Nauwe bondgenoten
Vier jaar geleden ging het echter helemaal mis. Er vielen tien doden toen Israël het hulpkonvooi met geweld stopte. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoekt dat incident. De bloedige ontknoping zorgde destijds voor een verslechtering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Turkije, die ooit nauwe bondgenoten waren in het Midden-Oosten.

Aan de nieuwe actie zullen activisten uit 12 landen deelnemen. De slachtoffers van de operatie in 2010 waren allemaal Turks. Negen werden meteen gedood, een tiende bezweek eerder dit jaar aan zijn verwondingen.

Donaties
De IHH werd begin jaren negentig opgericht om armen in Istanbul te helpen en is nu actief in honderd landen. De organisatie wordt gefinancierd uit donaties, zeggen de leden. De groep kocht voor 1,8 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) drie schepen, waaronder de door Israël geënterde Mavi Marmara, van een bedrijf dat eigendom is van de gemeente Istanbul.

Het geld is afkomstig van Turkijes welvarende religieuze handelsklasse die ook de partij van premier Recep Erdogan aan de macht heeft gebracht.

Sinds 2007 heeft een harde kern van activisten regelmatig geprobeerd de Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken met schepen beladen met hulpgoederen. Na de machtsovername van de militante Palestijnse beweging Hamas in de Gazastrook in 2007 besloot Israël veel goederen niet meer toe te laten in het gebied.

De situatie is inmiddels wel veranderd. Het Israëlische leger is al weken bezig met een grondoffensief in de Gazastrook. Er is de komende dagen een staakt-het-vuren van kracht en hulpverleners krijgen de kans om hulpgoederen naar de noodlijdende Palestijnen te brengen. Door het offensief beginnen zaken als voedsel en water schaars te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden