Update

Turken eisen geld inburgeringscursus terug

Turkse Nederlanders hebben de Stichting Inburgeringsleed opgericht. Het doel van de nieuwe stichting is het claimen van de kosten die ze hebben gemaakt voor hun verplichte inburgeringsexamens.

Turkse imams volgen bij het Albeda college in Rotterdam een spoedcursus inburgeren. © ANP Beeld
Turkse imams volgen bij het Albeda college in Rotterdam een spoedcursus inburgeren. © ANP

De penningmeester van Inburgeringsleed zei vandaag dat de stichting 20.000 gedupeerden aan zich wil binden. De schadebedragen variëren van 1500 tot 5000 euro, afhankelijk van de gemaakte reis- en studiekosten.

Meer dan 2000 gedupeerden hebben al bij de stichting aangeklopt. Volgens de stichting is de totale claim 104 miljoen euro.

Letseladvocaat B. Coskun vertelt aan de Telegraaf dat de dagvaarding aan de Nederlandse staat voor het einde van het jaar de deur uitgaat. 'We verwachten 20.000 deelnemers. Omgerekend gaat het dan om een claim van 104 miljoen euro. De regering probeert mensen te laten inburgeren, maar het lukt gewoon niet. En als het niet lukt, dan krijg je een schadeclaim aan je broek. Zo eenvoudig is dat.'

Naast materiële schade die Turken hebben geleden 'voor het onjuist toepassen van de regels' is in een aantal gevallen sprake van immateriële schade. 'Er is veel leed. Sommige huwelijken zijn gestrand, omdat de partner niet slaagde', zegt de penningmeester.

De stichting legt de laatste hand aan een website waar de gedupeerden zich kunnen inschrijven. Zij brengt bij de inschrijving 250 euro administratiekosten in rekening.

Europees verdrag
De verplichte inburgeringsexamens voor Turken zijn onlangs afgeschaft, omdat ze in strijd waren met een Europees verdrag. Turken mogen vrijwillig op cursus, maar daar mag geen dwang achter zitten en er mogen evenmin sancties of boetes worden opgelegd. Tot dat oordeel kwam de Centrale Raad van Beroep in augustus.

Volgens de raad belemmert de wet Inburgering, die in Nederland sinds 2007 van kracht is, de Turken. Zij komen namelijk niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als zij hun inburgeringsexamen niet halen. Daarnaast krijgen ze een boeten na het zakken voor een examen. Hierdoor ontstaat een verboden onderscheid tussen Turkse burgers en burgers uit de EU-lidstaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden