Tunesië gastland op Vakantiebeurs

Tunesië presenteert zich deze week in Utrecht als gastland op de Vakantiebeurs, het grootste evenement op vakantiegebied in Nederland. Het Noord-Afrikaanse land kampte tijdens de revolutie met een flinke terugval van het aantal toeristen, maar is inmiddels op de weg terug.

redactie

Door de Arabische Lente, die in Tunesië begon en later oversloeg naar andere landen zoals Egypte, zakte de omzet van de toeristensector in het eerste kwartaal van 2011 met 32 procent in. Het aantal Nederlandse vakantiegangers daalde met 60 procent. 'Maar het herstel is aanstaande', zegt directeur Zeineb Zouaoui van het Tunesisch Verkeersbureau. Onlangs opende het bureau een nieuw kantoor in Den Haag, waar vakantiegangers met al hun vragen terecht kunnen.

Tunesië was een van de eerste landen in Noord-Afrika die zijn dictator naar huis stuurde en nu ook een van de eerste die met de toeristische blik weer hoopvol naar de toekomst kijkt. 'Het laat zich aanzien dat het met het Nederlandse toerisme naar Tunesië weer helemaal de goede kant op gaat', zegt Zouaoui. 'Hoewel we de definitieve cijfers over 2012 nog even moeten afwachten, verwachten ten opzichte van 2010 een minnetje van 15 procent, maar dat is natuurlijk al een stuk minder erg dan de min 60 procent in 2011.'

Dat betekent dat in 2012 toch al weer zo'n 65.000 Nederlanders in Tunesië hun vakantie hebben doorgebracht. 'Volgend jaar moeten we weer op ons oude niveau zijn en daarna richten we ons op een groei van 10 procent per jaar. Dat moet haalbaar zijn nu touroperators als Sundio, TUI en Thomas Cook Tunesië steeds meer als winterzonbestemming gaan inzetten.

De directeur benadrukt dat toeristen niet bang hoeven te zijn dat Tunesië na de revolutie een extremistisch moslimland wordt. 'Want daarvoor is de bevolking te vrij.' Het extremisme dat in het land af en toe de kop opsteekt is 'incidenteel en vooral een reactie op decennia van onderdrukking. Maar ik durf te garanderen dat dit vanzelf voorbij zal gaan.'

Tunesië is een van de 160 landen op de Vakantiebeurs. Als gastland pakt het groot uit met authentieke shows en presentaties van lekkere kleuren, geuren en smaken. In een grote stand is alle toeristische informatie te vinden. Op de Vakantiebeurs is er extra aandacht voor twee gastlanden. De andere is dit jaar Hongkong.

Beursbezoekers krijgen dit jaar ook veel te horen over onderwerpen als Actief & Avontuur, Fiets & Wandel, Kamperen & Campingvakanties en Stedentrips. Rond het centrale thema 'De wereld aan je voeten' kunnen bezoekers op pleinen van diverse landen zoeken naar hun ideale bestemming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden