Tulpentapijt van 30.000 bollen rondom Vondelmonument

Om ervoor te zorgen dat het Vondelpark in het voorjaar volop in bloei staat, werd woensdag voor het tweede jaar op rij een bloembollenplantdag georganiseerd door vrijwilligers.

Kinderen van de Nicolaas Maesschool helpen bij het planten van tulpenbollen. Beeld Charlotte Odijk
Kinderen van de Nicolaas Maesschool helpen bij het planten van tulpenbollen.Beeld Charlotte Odijk

De aarde rond de voet van het vondelmonument in het Vondelpark is omgewoeld en verdeeld in lange stroken. Verderop staat een groep schoolkinderen te zingen; Tulpen uit Amsterdam van Herman Emmink natuurlijk.

En tulpen zullen er komen. Dertigduizend zelfs, rondom het monument van Vondel. De kinderen van de Nicolaas Maesschool beginnen met de aanleg van een tulpentapijt naar aanleiding van de start van het plantseizoen. Saskia Albrecht van stichting Tulp Festival: "We kunnen wel andere bloemen planten, maar tulpen horen echt bij Amsterdam."

Behalve door Tulp Festival wordt de dag georganiseerd door Bulbs4kids en de vrijwilligersorganisatie Vrienden van het Vondelpark. Janine Geijsen (44) van Vrienden van het Vondelpark: "Het is een bundeling van krachten. Als wij er met zijn drieën niet mee gekomen waren, waren hier komende lente geen bloemen geweest."

Lespakketten
De kinderen worden verdeeld in groepjes en krijgen een hesje aan in de kleur van de bloemen die ze zo gaan planten. Anne Verdoes van Bulbs4Kids (48) houdt een korte toespraak en het graven mag beginnen.

Verdoes loopt heen en weer tussen de groepjes kinderen. Af en toe helpt ze een handje met scheppen. "Bulbs4kids stuurt gratis lespakketten aan basisscholen. Daarin zitten verschillende bloembollen, lesboekjes en tuinspullen. Al tweeduizend scholen in Nederland, Duitsland en Engeland doen mee. Vrijdag hebben we ook een bloembollenplantdag georganiseerd in Enkhuizen."

Rondom het momument van Vondel wordt een tulpencirkel aangelegd. Beeld Charlotte Odijk
Rondom het momument van Vondel wordt een tulpencirkel aangelegd.Beeld Charlotte Odijk

Wormenpoep
Met haar klasgenoten graaft Djura (8) een lange geul. "Ik vind het leuk om vies te worden. Lekker diep graven." Klasgenoot Teun (8) valt haar in de rede. "Niet te diep, we mogen niet dieper graven dan het einde van de schep. En de wormen moeten in de grond blijven. Wormenpoep is goed voor bloemen."

Juf Heleen de Roode (56) van de Nicolaas Maesschool kijkt trots toe. "De kinderen leren hier enorm veel van. Samenwerken bijvoorbeeld, maar ook over de natuur. Dat het goed is voor tulpenbollen om een tijdje onder een laagje vorst de zitten bijvoorbeeld. Van de praktijk leer je een stuk meer dan van een lesje in de klas."

De kinderen hoeven niet de hele strook vol te planten. Het beginnetje wordt door hen gelegd en vervolgens maken de vrijwilligers van Vrienden van het Vondelpark het werk af. "Die zijn er nog wel weken mee bezig," zegt Geijsen. "Misschien kunnen de kinderen over een paar maanden komen kijken. Als de bloemen uitkomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden