Tulleken wilde koninklijke familie 'dienst bewijzen' met nieuws Friso

De omstreden neurochirurg Kees Tulleken wilde de koninklijke familie een dienst bewijzen toen hij naar buiten bracht dat prins Friso geen schedelbasisfractuur had en dat zijn CT-scan er normaal uitzag. Hij volgde zijn 'morele kompas' en dacht dat niemand het erg zou vinden als er goed nieuws werd gemeld. Dat zei hij dinsdag tijdens de tuchtzaak in Amsterdam die was aangespannen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Kees Tulleken en zijn vrouw Jannetje Koelewijn komen aan bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Kees Tulleken en zijn vrouw Jannetje Koelewijn komen aan bij de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

De IGZ diende een klacht in tegen Tulleken, omdat hij zijn geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden toen hij via zijn vrouw, journaliste Jannetje Koelewijn, informatie bekendmaakte over de toestand van prins Friso na diens skiongeluk in Lech in februari 2012. Hij heeft hiermee het vertrouwen van patiënten geschaad, omdat zij er vanuit moeten kunnen gaan dat artsen zorgvuldig met hun gegevens omgaan, aldus de inspectie.

Tulleken zou ten onrechte zijn titel als arts hebben gebruikt toen hij informatie inwon bij zijn Oostenrijkse collega over de toestand van de prins, omdat hij Friso niet behandelde. De neurochirurg noemde dit laatste 'klachtenswaardig', omdat hij de behandelend arts van de prins kende. 'Er is geen sprake van dat ik naar een willekeurig ziekenhuis zou gaan om daar informatie op te vragen.'

Tulleken gaf overigens toe dat het naïef was om te denken dat hij en zijn vrouw niets fout deden, maar blijft erbij dat hij geen privacygevoelige informatie heeft gegeven. Als hij hiermee echter de beroepsgroep heeft beschadigd, vindt de arts het 'redelijk' dat de IGZ een klacht heeft ingediend. 'Het laatste wat ik wil, is mijn beroep in diskrediet brengen.'

Beroepsgeheim
Ook zou de neurochirurg zijn beroepsgeheim hebben geschonden toen hij in een uitzending van Pauw en Witteman uitspraken deed over de gezondheid van oud-premier Jo Cals. Tulleken zei hierover dat dit 'onverstandig' was, maar dat hij dacht dat niemand zou achterhalen dat het om Cals ging.

Als het tuchtcollege de klacht gegrond verklaart, hangt Tulleken onder meer een berisping boven het hoofd of kan hij zijn titel als arts kwijtraken. Het college beslist 18 juni over het lot van Tulleken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden