'Tuitjenhorn' heeft geen invloed op arts

Eén op de tien huisartsen geeft bij stervensbegeleiding soms een hogere dosis morfine dan is toegestaan, om de dood te bespoedigen. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 850 huisartsen, uitgevoerd door het vakblad Medisch Contact en NCRV-programma Altijd wat.

null Beeld anp
Beeld anp

De artsen lijken niet terughoudender te zijn geworden na de zelfdoding van een huisarts uit Tuitjenhorn die op non-actief was gezet na het overlijden van een patiënt. Het onderzoek door Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zorgde voor veel onrust onder huisartsen. Toch zegt slechts 4 procent van de ondervraagden zich door de kwestie gereserveerder op te stellen.

Bijna de helft van de huisartsen (43 procent) heeft wel eens een patiënt acuut moeten sederen omdat deze bijvoorbeeld plotseling zo benauwd werd dat hij dreigde te stikken. De richtlijn van de landelijke artsenfederatie KNMG maakt acuut ingrijpen onder voorwaarden mogelijk. In die richtlijn staat hoe artsen het lijden van patiënten kunnen verlichten door het bewustzijn te verlagen. Het doel is dan niet het leven te bekorten. Negentig procent van de huisartsen blijkt goed uit de voeten te kunnen met deze richtlijn.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bevestigt de enquête het beeld uit eerdere onderzoeken dat stervende patiënten kunnen vertrouwen op goede, professionele medische zorg. 'Als een terminale patiënt ondanks gepaste medicatie heel erg benauwd is of erg veel pijn heeft, geef ik zo iemand zo veel als ik denk dat nodig is,' zegt één van de ondervraagde huisartsen. 'Aan protocollen heb ik dan niets. Dit is maatwerk.' Gemiddeld hebben de huisartsen in de laatste vijf jaar zes of meer palliatieve sedaties uitgevoerd, zo blijkt uit het onderzoek. NCRV-programma Altijd wat laat vanavond huisartsen aan het woord over hun ervaringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden