Tuinpark Amstelglorie wil geen plaats maken voor huizen

In Koers 2025, een in januari verschenen ontwikkelstrategie van de gemeente, wordt tuinpark Amstelglorie als locatie genoemd voor 1.500 woningen. Een petitie moet het complex redden.

We maken ons zorgen, zegt vice-voorzitter Jeroen van der Spek van het Amstelglorie-bestuur Beeld Klaas Kan
We maken ons zorgen, zegt vice-voorzitter Jeroen van der Spek van het Amstelglorie-bestuurBeeld Klaas Kan

Het volkstuincomplex aan de Jan Vroegopsingel, ingeklemd tussen de Amstel, Utrechtsebrug en A10, telt 440 tuinhuisjes. 22 hectare groot, omgerekend komt dat neer op 44 voetbalvelden. Het gebied kan - mocht alles doorgaan - bebouwd gaan worden met duizenden woningen.

Jeroen van der Spek, vicevoorzitter van het Amstelglorie-bestuur en trots tuinder, wil daar een stokje voor steken. Hij heeft daarom de petitie 'Geen woonwijk op Tuinpark Amstelglorie' in het leven geroepen.

"We maken ons zorgen. Hoewel de plannen nog niet concreet zijn, verzoeken we de gemeente met klem om Amstelglorie als locatie uit de plannen te halen."

Volgens tuinder Van der Spek doet het (openbare) park niet alleen dienst als uitlaatklep voor tuinloze Amsterdammers. Mocht de gemeente Amstelglorie platgooien, dan zal dat een vrijbrief zijn om verder te bouwen richting Ouderkerk, zo vreest hij. "Bovendien is het park met al het gewas de groene long van de nabijgelegen dichtbevolkte buurten."

Buurtgericht
In tien dagen tijd is de petitie ruim 5000 keer ondertekend. "Dat toont wel hoeveel mensen zich betrokken voelen, het is echt een buurtgericht volkstuinenpark."

Woensdag reist Van der Spek met een delegatie naar het stadhuis af, waar Koers 2025 op de agenda van de commissie Ruimtelijke Ordening staat. "We leveren de handtekeningen nog niet in, de actie loopt namelijk heel hard. Maar we willen van het moment gebruik maken om de gemeente te tonen dat de steun wijdverbreid is."

Andere gedachten
"Scholen, buurtbewoners, de waterschappen: iedereen gaat mee. Op deze manier hopen we de gemeente op andere gedachten te brengen," aldus Van der Spek.

De gemeente heeft nog geen concrete plannen met het gebied, heeft wethouder Van der Burg eerder in een schriftelijke reactie aan het bestuur van Amstelglorie laten weten. Woensdag beslist de raad over de voorgestelde gebieden.

Vicevoorzitter Jeroen van der Spek Beeld Klaas Kan
Vicevoorzitter Jeroen van der SpekBeeld Klaas Kan
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden