Tuineten: Voor een luie zomeravond

Op je eerste vakantiedag ga je niet uren in de keuken staan. Mirjam is sowieso niet zo van het koken. Vandaag staat er een pastasalade op het menu.

Mirjam (r) en zoon Laas (l) hebben twee eters op hun eerste vakantiedag Beeld Maarten Steenvoort
Mirjam (r) en zoon Laas (l) hebben twee eters op hun eerste vakantiedagBeeld Maarten Steenvoort

Wie? Mirjam Verheul (44) grafisch vormgever en Laas (9)
Waar? Westerdok

Er moet nog van alles. Een wasje, de administratie, een vergadering, gordijnen naaien voor de Volkswagenbus. Maar woensdag rijden Mirjam Verheul en zoon Laas weg, naar een camping bij de Belgische grens. Daar blijven ze vijf dagen om te acclimatiseren, dat staat vast. Daarna zien ze wel welke kant ze op gaan. Alles is goed. Dus technisch gezien is het vandaag de eerste vakantiedag, hoewel het vakantiegevoel nog even op zich laat wachten.

Mirjam zit met een vriendin op het dek wijn te drinken. Laas en zijn vriend Dawda drijven op een surfplank en de nieuwe roeiboot. Mirjam ook altijd met haar projecten. Ze had vorige week ook nog bedacht dat Laas een roeiboot moest hebben. Als je negen bent, wordt het eindelijk leuk om op een boot te wonen. Heb je geen gedoe meer met zwemvesten. Dus schroefde ze een soort constructie op de auto en reed naar Zaandam om een roeibootje te halen.

Terug in Amsterdam kreeg ze die boot met geen mogelijkheid van het dak. Geen beweging in te krijgen. Daar stond die auto dan, met de boot erop.
We vinden het stoer, een vrouw met een bus en al die boten. Moet je daar niet de hele tijd aan klussen? Valt allemaal wel mee, vindt Mirjam. Ze is heel handig hoor, prijst vriendin Mariël. Ook om mensen te vinden die dingen voor haar kunnen doen.

Mirjam is niet zo'n koker. Als ze met drie vriendinnen op vakantie gaat, staan die vriendinnen de hele dag in de keuken. Mirjam draait hooguit eens ergens een schroef in. Voor koken heeft ze op de een of andere manier nooit tijd. Dus door de week is het pasta, roerbak of sla.

Vandaag maakt ze een pastasalade. Hoe? Nou ja, gewoon, zoals zo veel mensen een pastasalade maken. Snel even wat worstjes bakken. Brood met een bak hummus erbij en klaar. Typisch iets voor een eerste vakantiedag, als je liever in de zon zit.

'Heb je iets dat zeg maar heel lekker smaakt?' vragen Laas en Dawda. Ze willen dingen in de vijzel fijnstampen, tot een medicijn. Tegen de beet van de zogeheten Aladiamug, waarna je vier maanden lang slaapt. Inderdaad dezelfde ziekte waar je ogen verschrikkelijk van gaan uitpuilen. Nee, het geheime ­recept is geheim.

Nog een wijn? vraagt Mirjam. Vier hele weken vrij. Dat is toch eigenlijk geweldig?

Mirjam's pastasalade

Ingrediënten: 1 pak pasta (bv schelpen), tomaten, komkommer, paprika, olijven, feta, ui, basilicum. Voor de dressing: knoflook, olijfolie, balsamico, citroensap, peper en zout

Bereidingswijze: Kook de pasta beetgaar. Giet af en laat afkoelen. Meng de afgekoelde pasta met de in blokjes gesneden groente en kaas. Giet er de dressing over, en maak op smaak met peper, zout en citroensap. Eet met gebakken merquez, brood en hummus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden