Tuineten: Een Bakkums diner

Boodschappen doet ze in Amsterdam, maar koken gebeurt in haar keukentje op camping Bakkum. Marty pakt uit, en de gasten doen de afwas.

Marty (links) met haar zoons Danko en Lumen en vrienden uit Amsterdam. Beeld Rink Hof
Marty (links) met haar zoons Danko en Lumen en vrienden uit Amsterdam.Beeld Rink Hof

Wie: Marty Bosch (44), Joop (48), Danko (8) en Lumen (5)
Waar: Camping Bakkum

Daar zijn de jongens! Danko en Lumen vliegen hun moeder Marty in de armen. Ze zijn net een week met hun vader op Ameland geweest. Hebben de hele middag in de stiltecoupé gezeten, dus nu willen ze lege bierblikjes platknuppelen en dingen doen met een volle fles shampoo.

'Wat moet je met die shampoo?' vraagt Joop, gealarmeerd. 'Nou gewoon', zegt Danko.

'Ga maar even een paar rondjes rennen', adviseert Marty. Dat is nou zo fijn aan camping Bakkum. De jongens rollen 's ochtends de caravan uit en zijn vervolgens de hele dag buiten bezig met hun fietsjes. Of met Kubb: een spel, razend populair in deze campingstraat, waarbij je met stokken naar blokken moet gooien. Echt te simpel om uit te leggen, volgens Lumen.

Marty verdwijnt in de caravan. Alle vrienden uit de warme stad hebben zichzelf weer eens voor het eten uitgenodigd. Behalve dan die nu even in Portugal of in Frankrijk zitten. Marty heeft gisteren boodschappen gedaan in Amsterdam, want bij de camping-Spar is elk product dertig cent duurder. Ze is al vanaf elf uur aan het koken. Dat was wel even zweten, ja. Ze heeft streng ge-sms't dat niemand voor vieren mag komen. Nou ja, het mag wel, maar vroege gasten moeten zichzelf maar even vermaken.

In een piepkleine keuken zonder noemenswaardig aanrecht en stromend water heeft ze een couscous¬salade gemaakt, een salade met zongedroogde tomaten, kaas, appel en walnoten, maar dan zonder de walnoten, een schaal geroosterde groente, spiezen met gemarineerde garnalen met ananas, citroenkip, biologische hamburgers en serieus lekkere gazpacho.

Eén van de gasten neemt gemarineerd lam van Genco uit de stad mee, en een zak vol broden. Iemand anders komt met een bak hummus aan. Er zijn trouwens ook nog worstjes in de koelkast. Of zal Marty nog snel even wat meloen met geitenkaas en munt maken? 'Het is goed zo', zegt Joop.

Na het eten gaan de gasten met een bolderkar vol afwas naar het toiletgebouw. 'Geweldig!' juicht Marty: het gebeurt niet altijd dat gasten ook nog eens afwassen. Bij terugkomst zijn de kaarsjes aan en is er koffie met appeltaart. De jongens steken de satéstokjes in de brand. 'Wat zijn jullie stil', zegt Marty. 'Jullie zijn toch geen mieren aan het verbranden, hè?'

Salade van gegrilde groente

Ingrediënten: 1 aubergine, 1 courgette, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 gele paprika, twee tenen knoflook, 4 of 5 tomaten in vieren, 4 middelgrote uien in vieren.
Voor de dressing: 3 el olijfolie, 3 el balsamico, 2 tenen knoflook, peterselie, peper en zeezout.

Bereidingswijze: Snijd de aubergine, courgette en paprika in schijven. Snijd de tomaten en de uien in kwarten. Laat de grillplaat goed heet worden en grill de groente, bij voorkeur zonder olie of boter. Doe de tomaten het laatst. Laat de groente afkoelen en doe, vlak voor het opdienen de dressing er over heen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden