Tuinen Pijp voor deel bebouwd

AMSTERDAM - Doordat ambtenaren lijnen hebben veranderd, mogen delen van binnentuinen van vijf woonblokken in de Pijp worden bebouwd. Het gaat om meer dan tachtig panden (ruim vijfhonderd woningen) in de Gerard Doustraat, de Saenredamstraat, de Daniël Stalpertstraat en de Albert Cuypstraat, tussen de Ruysdaelkade en de Frans Halsstraat.

Het gedeelte achter de woonblokken dat tuin moet blijven, is op de tekening van het rond 2006 vernieuwde bestemmingsplan kleiner aangegeven dan het was. Het gaat per woning om gemiddeld twee tot vier strekkende meter die nu volgebouwd mogen worden.

Projectontwikkelaars zijn blij. Zij mogen niet alleen op de begane grond keukens aanbouwen of huiskamers verlengen, zij kunnen op alle woonlagen uitbreiden.

Sommige bewoners zijn boos. Zij kunnen ineens een blinde muur naast zich krijgen, of ramen die bij hen inkijk geven. Bewoner Alwin van Gelder: ''Dit druist tegen de geest van het beleid van het stadsdeel in. Dat wil binnentuinen conserveren.''

Het stadsdeel heeft beloofd de zaak uit te zoeken. Vervolgens wordt mogelijk het bestemmingsplan aangepast, een procedure die een jaar in beslag neemt. Intussen kunnen huiseigenaren wel verbouwingsplannen indienen om hun woningen ten koste van tuinen te vergroten. Dat kan het stadsdeel voorkomen met een spoedprocedure voor aanpassing van het bestemmingsplan, die drie maanden in beslag neemt, maar daar stuurt het niet op aan.

De kwestie kwam aan het licht nadat Van Gelder, omwonenden en enkele mede-belanghebbenden van de Vereniging van Eigenaars Frans Halsstraat 96 waren gestuit op sloop- en bouwplannen van de buren 'om de hoek', Gerard Dou-straat 26. Dat pand grenst aan dezelfde gemeenschappelijke binnentuin. De ontwikkelaar probeert via aanbouwen en samenvoeging van woningen het pand uit de sociale verhuur te trekken. Daartoe wilde hij meer tuin bebouwen.

Stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries, PvdA, zegt dat geen sprake is van 'een pure vergissing'. De ambtenaren hebben volgens hem tuingrenzen beperkt uit vrees voor claims van ontwikkelaars die al in de tuinen aan het bouwen waren. ''Maar om dan meteen maar al die blokken zo in tekenenen, gaat misschien wel ver. In dat licht is het misschien ook wel fout.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden