Tuindorp verzet zich tegen bouwplannen

De Puur Natuur Tuin in Amsterdam-Noord moet mogelijk wijken voor woningen. Boze buurtbewoners zijn een petitie gestart om de plek te behouden. Die is inmiddels meer dan 660 keer ondertekend.

Bewoners hebben T-shirts op het hek van de natuurtuin gehangen met teksten als 'Hier bouwen, nee'Beeld Jean-Pierre Jans

Vastberaden loopt Frans Schraven (58) het ­terrein van de Puur Natuur Tuin op: een klein stukje groen in Tuindorp Oostzaan, tussen de Oostzanerdijk en de Kometensingel.

Het ge­tsjirp van de vogels overstemt het gezoem van de auto's op de nabijgelegen weg. Het houten hek is behangen met T-shirts waarop met dikke viltstiften 'Hier ­bouwen, nee' en 'Ook natuur is nodig' staat ­geschreven.

Tijdelijk natuurgebied
De Puur Natuur Tuin is in 2013 ontstaan op ­initiatief van Schraven, samen met stichting De Gezonde Stad en buurtbewoners. De gemeente gaf toestemming het braakliggende terrein om te vormen tot een tijdelijk natuurgebied. Maar de natuurtuin moet mogelijk plaatsmaken voor woningen. De gemeente heeft de ambitie er een zelfbouwlocatie van te maken.

Hoewel het terrein niet veel groter is dan een half voetbalveld, is er van alles te vinden. Boomstammen voor een boomhut, compostbakken, moestuintjes, een vijver en zelfs een huis­dierenbegraafplaats.

Schraven wijst enthousiast naar een rij bomen op het veld. "Aan deze kant hebben we fruitbomen geplant. Dit zijn ­perenbomen. We hebben ook appels, pruimen en frambozen. Kinderen vinden het prachtig. Ze gaan hier helemaal los."

Natuurlessen voor scholieren
Als boerenzoon vindt Schraven het belangrijk kinderen de waarde van natuur bij te brengen. Maar de tuin heeft ook een andere functie. "De dijkbewoners zijn mensen met heel verschillende achtergronden. Oud, jong en van verschillende religies. In deze tuin komen ze samen."

Hoewel omwonenden wisten dat de natuurtuin een tijdelijk project was, kunnen ze hem niet meer missen. "De tuin wordt door iedereen gebruikt," zegt Tineke de Roo (54), werkzaam bij basisschool De Satelliet aan de overzijde. De leerlingen maken er regelmatig gebruik van in de pauzes, maar ook tijdens natuurlessen.

De natuurtuin verplaatsen is voor de bewoners geen optie. "Dit is op een unieke manier ­ontstaan," zegt Schraven. "We hebben het samen stap voor stap opgebouwd. Dat kostte veel tijd en energie. De buurt voelt zich daarom verantwoordelijk voor het onderhoud." Schraven wijst naar een leeg grasveldje verderop. "Waarom bouwen ze die woningen niet op die plek?"

De plannen van de gemeente staan nog niet vast. "Eerst wordt onderzoek gedaan om te kijken of een zelfbouwlocatie wel haalbaar is," aldus een woordvoerder van stadsdeel Noord. Schraven hoopt op een goede afloop. "Dit is Tuindorp, niet Steendorp."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden