Plus

Tuinbouwbedrijf De Boterbloem wil niet wijken voor bedrijventerrein

Het ziet ernaar uit dat Zorgboerderij De Boterbloem in de Lutkemeer­polder, het enige biologische akker- en tuinbouwbedrijf van Amsterdam, binnenkort dan toch echt moet plaatsmaken voor een bedrijven­terrein.

Lisette Wegener
Gisteren was mogelijk de laatste jaarlijkse aardappelrooidag op De Boterbloem. Beeld Dingena Mol
Gisteren was mogelijk de laatste jaarlijkse aardappelrooidag op De Boterbloem.Beeld Dingena Mol

Voorbij tuincentrum Osdorp en de brede Osdorper Ban liggen de velden en akkers van de Lutkemeerpolder. Hier staat zorgboerderij De Boterbloem. De boerderij wordt gerund door Trijntje Hoogendam. Twaalf vrijwilligers - mensen die psychosociaal kwetsbaar zijn of een afstand tot de arbeidsmarkt hebben - helpen op de boerderij met het verbouwen en oogsten van biologische groenten en fruit.

Zo'n twintig sympathisanten en vrijwilligers van De Boterbloem staan deze zondagmiddag in de volle zon op de akkers om aardappels te oogsten. Het is aardappelrooidag, een feestje dat elk jaar op de boerderij wordt gehouden waarbij allerlei gewassen kunnen worden geoogst.

Maar deze zondag is er vooral bezorgdheid; vrijwel iedereen heeft het nieuws al gehoord. "Het is afschuwelijk, geen woorden voor," zegt een moeder, die met haar tienerzoon al twee kilo aardappels uit de grond heeft gehaald. "Dit is een prachtig gebied, heel belangrijk dat zoiets bestaat. Afbraak van Amsterdam, dat is het."

'Bikkelhard'
Op 1 november moet De Boterbloem wijken voor Business Park Amsterdam Osdorp. Dat betekent het einde voor de akkers die er nog bij liggen volgens het oorspronkelijke kavel­patroon uit 1870, toen Hoogendams grootvader het land bebouwde.

Vertegenwoordigers van Schiphol Area Development Company (SADC) en GEM, een gemeenschappelijke exploitatiemaatschappij van de gemeente Amsterdam en SADC, kwamen in juli naar de boerderij om Hoogendam te melden dat de grond op 1 november 'schoon moet worden opgeleverd'.

"Ze waren bikkelhard," zegt de boerin. "Ze hebben verder niets losgelaten over de toekomst van de boerderij."

Hoogendam kan weinig beginnen, want de grond is niet meer in het bezit van de familie.

Haar grootvader was nog eigenaar, maar haar vader pachtte de grond al van de gemeente, en zijzelf heeft sinds eind jaren negentig een bruikleenovereenkomst. "Ik kon geen miljoen neerleggen," aldus Hoogendam.

Mogelijk uitstel
De gemeente is eigenaar van de grond, en SADC is de partij die het bedrijventerrein gaat ontwikkelen; aandeelhouders van dit bedrijf zijn de ­gemeenten Haarlemmermeer, Amsterdam, de provincie Noord-­Holland en luchthaven Schiphol.

"En dan zeggen ze dat ze een circulaire economie willen," zegt Hoogendam. "Terwijl wij juist een voorbeeld zijn van de stadslandbouw die zo hard nodig is. De grond hier is enorm vruchtbaar, heel gunstig voor allerlei gewassen - dat vind je bijna nergens in Amsterdam." Dan lacht ze schamper: "Nou, ik ben ook circulair, wat vind je hiervan?"

Ze schuift een map naar voren met vergeelde krantenknipsels. Daarin staan artikelen die jaren geleden in de media verschenen over de strijd in de Lutkemeerpolder. In 2008 werd de bruikleenovereenkomst ook al opgezegd, maar een actiecomité startte toen met succes de campagne Red De Boterbloem, en via een burgerinitiatief, ondersteund door 14.000 handtekeningen, lukte het toen de overeenkomst met een paar jaar te verlengen.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Maar dit keer is het besluit onafwendbaar, vreest Eugène Mathijssen van het actiecomité.

"Dát het bedrijventerrein er komt is helaas al door het college van b. en w. besloten, maar we zien nog wel aanknopingspunten voor uitstel," zegt hij.

"De voorzitter van stadsdeel Nieuw-West heeft de harde voorwaarde gesteld dat éérst het aan De Boterbloem grenzende terrein moet zijn volgebouwd, voor ze deze grond bouwrijp mogen maken. Dat eerste terrein is nog lang niet vol, en bovendien staan er bedrijfsverzamelgebouwen leeg. Het is zonde om deze grond al zo vroeg bouwrijp te maken, terwijl er op de akkers nog volop verbouwd kan worden."

Verderop heeft een bezoekster er nog iets aan toe te voegen: "Burgemeester Van der Laan zei in Zomergasten dat Amsterdam een lieve stad is, maar hoe kan dit een lieve stad zijn, als ze dit laat gebeuren?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden