Tuchtcollege: tandarts mag geen botox in gezicht spuiten

Mag een tandarts niet alleen botox en fillers gebruiken om het gebit te verzorgen, maar die ook toedienen in het gezicht? Steeds meer tandartsen doen dat, maar volgens het tuchtcollege gaat dat te ver. 

Cosmetische artsen hekelen dat tandartsen zich op hun werkgebied begeven. Dat moet stoppen, vindt de rechter.Beeld Barbery Clinic

Honderden tandartsen leggen zich toe op het inspuiten van botox en fillers voor cosmetische doeleinden. Maar dat mogen zij helemaal niet, oordeelt het medisch tuchtcollege. Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam deed uitspraak in een zaak tegen een tandarts uit het Gooi. Een cliënte had bij een behandeling voor hangende oogleden flinke schade aan haar gezicht opgelopen. De tuchtrechter vindt dat de tandarts zich niet met het gebied rond de ogen had mogen bezig­houden.

Het inspuiten van botox of fillers is volgens de Wet BIG een zogeheten voorbehouden handeling, die alleen door bevoegde artsen mag worden uitgevoerd. Tandartsen mogen alleen tandheelkundige behandelingen doen.

De uitspraak is een klap voor de drie- tot vijfhonderd tandartsen die werken met botox en fillers. Hun aantal groeit bovendien. De tandartsen vinden zichzelf juist zeer geschikt, omdat zij een vertrouwensband met cliënten hebben en in en rond de mond al vaak met injectables werken. Zij noemen de grenzen die worden getrokken in het gezicht ‘arbitrair’.

Huwelijk gered

De uitspraak draait rond een kliniek in het Gooi, die vorig jaar een rol speelde in een gesponsord RTL 4-programma. Presentator Bert Kuizenga liet zijn voorhoofd voor de camera inspuiten met botox. Maar de vrouw die de behandeling uitvoerde, een kliniekeigenares uit het Gooi, had dat als tandarts niet mogen doen, blijkt uit de recente uitspraak in een zaak die door een andere cliënte van haar was aangespannen.

De kliniekhoudster kreeg vorige winter zes weken ruim baan bij RTL. Ze legde er onder meer uit dat ze een huwelijk had gered met botox. Niet door een spuitje in een lip: de botox was bestemd voor het ‘vaginale gedeelte’ van de echtgenote, om er spasmen tegen te gaan. Dat gaat ver, als je bent opgeleid als tandarts.

De tuchtzaak was aangespannen door een cliënte die gezichtsschade had opgelopen na een behandeling voor hangende oogleden. Van het tuchtcollege moet de tandarts stoppen met het injecteren van botox en fillers buiten het mondgebied. Ook mag ze zich niet meer uitgeven als cosmetisch arts of oraal chirurg. Hoe ze zich wel mag noemen? Tandarts.

300

Drie- tot vijfhonderd tandartsen werken met botox en moeten daar nu mee stoppen.

De kwestie rond haar kliniek zorgt ook bij de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek (NVDFE) voor opgetrokken wenkbrauwen. “Deze mevrouw is lid van onze vereniging,” zegt voorzitter Eric van Leeuwen. “We zullen hier richting haar zeker nog op gaan reageren. Ze heeft misbruik gemaakt van een titel die ze niet mag voeren, dat is kwalijk. Daarom is het terecht dat het tuchtcollege haar berispt.”

De kliniekhoudster gaat in hoger beroep. De titel van cosmetisch arts gebruikte ze, omdat ze jaren geleden verkeerd is geadviseerd, stelt ze. Verder zegt ze dat ‘juist tandartsen’ bekwaam zijn in het injecteren van botox en fillers. In het héle hoofdhalsgebied. “Gewone artsen zijn bang voor concurrentie.” En die botox in de schaamstreek? Dat was een ‘heel uitzonderlijk geval’, voor iemand binnen haar vriendenkring.

Hoever mag een tandarts gaan met botox en fillers? Daarover kraakt een keur aan beroepsgroepen, scheidsrechters in de zorg en ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid de hersenen. Dat is nodig, want steeds meer tandartsen – inmiddels zo’n drie- tot vijfhonderd – gaan op de cosmetische tour. Overal in het land bieden tandartsen op hun website behandelingen aan. De door de NVDFE erkende opleiding van de Implacademy zit ramvol.

Hoofd en hals verboden

Tandartsen gebruiken technieken als botox en fillers ook tegen bijvoorbeeld tandenknarsen, klemmende kaken of een gummy smile, waarbij tandvlees zichtbaar is als iemand lacht. NVDFE-voorzitter Van Leeuwen: “Tandartsen zijn er dus heel bedreven in. Veel meer dan basis­artsen, bij wie het hoofd maar een klein onderdeeltje is in hun opleiding.” De twee beroepsgroepen van tandartsen, de KNMT en de ANT, gaan in het standpunt van de NVDFE mee, zij het voorzichtiger.

Aan de andere kant staan de artsen. Zij vinden bijvoorbeeld het voorhoofd en de hals verboden terrein voor de tandarts. Catharina Meijer, arts-directeur van de DermaClinic-keten en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde: “Het is gewoon een ander vak.” Meijer is blij dat cosmetisch arts vanaf 1 juli wordt erkend als een aparte medische discipline. “Alleen van de cosmetisch artsen die zijn geregistreerd, is zeker dat zij bevoegd én bekwaam zijn voor botox- en fillerbehandelingen. Daarmee wordt het makkelijker voor patiënten om een goede cosmetisch arts te vinden.”

Peter Velthuis houdt in het Erasmus Medisch Centrum spreekuren voor mensen die complicaties ondervinden van hun cosmetische behandeling. Komt hij daar veel slachtoffers van tandartsen tegen? “Nee. Het punt is: een cliënt moet een verantwoorde keus kunnen maken. Dat kan niet als je niet goed afbakent wie handelingen mogen uitvoeren. In mijn ogen zijn dat niet tandartsen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden