Ingezonden brief

'TTIP: vrijhandel zonder moraal'

Hoe zit het nou écht met het vrijhandelsverdrag TTIP? Zes studerende Paroollezers buigen zich over de kwestie.

Protesten tegen TTIP vorig jaar Beeld ANP
Protesten tegen TTIP vorig jaarBeeld ANP

We zitten met z'n zessen te praten in het universiteitscafé. Een groepje studenten met verschillende achtergronden en met stage-ervaring in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Ondanks onze verschillen zijn we het eens over het ­vrijhandelsverdrag TTIP. Die naam alleen al: TTIP. De meeste Nederlanders denken: ik ga weer verder Facebooken, geld verdienen of mijn serie afkijken. Ondanks een manifestatie tegen TTIP in Amsterdam vandaag, heeft de meerderheid de hoop een beetje opgegeven.

Geen communisten
Toch willen zes betweterige snotneuzen van begin twintig de Nederlander een hart onder de riem steken. Vrijhandel bestaat niet!

Nee, we zijn geen communisten. Nobelprijswinnaars in de economie, Joseph Stiglitz en Paul Krugman, zijn het met ons eens.

De redenering: in totale vrijhandel zou kinderarbeid bestaan, worden organen verhandeld en ­komen er morgen slavenschepen in de Rotterdamse haven aan.

In een volstrekt vrije markt wordt namelijk alleen naar winst gekeken en niet naar wat wij als samenleving verwerpelijk vinden. Kortom, wat en hoe we handelen, bepalen wij: de mensen. Vrijhandel zonder moraliteit is geen vrijheid.

TTIP geeft multinationals het recht om overheden aan te klagen als overheidsbeleid bedrijfswinsten neigt te beknotten. Het Zweedse Vattenfall klaagt de Duitse overheid aan voor enkele miljarden, omdat de Duitsers na het drama in Fukushima winning van nucleaire energie willen terugschroeven.

Rechten en plichten
Tabaksbedrijf Philip Morris klaagde Australië aan vanwege gezondheidsbeleid dat roken ontmoedigt. Maar als Philip Morris de overheid mag aanklagen voor lagere winsten, waarom zouden wij of de overheid niet Philip Morris mogen aanklagen omdat rokers de samen­leving extra geld kosten door ziekte?

Ooit hebben wij besloten vrijhandel in te perken omdat slavernij en kinderarbeid onmenselijk zijn. Laten we ook van TTIP een succes maken door bedrijven niet alleen rechten maar ook plichten te geven.

Plichten ten opzichte van werknemers, voor een schoon milieu en omtrent de volksgezondheid. Dus kruip vandaag uit je comfort zone en omarm in Amsterdam de­ saamhorigheid.

Nikki Catlende, Tom van de Haar, Olaf Mesman, Hanna Sevinga, Filip von Ubisch, Laura Vermeulen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden