Update

Tsunami-alarm rond hele Indische Oceaan ingetrokken

Het tsunami-waarschuwingscentrum heeft het alarm voor alle landen rond de Indische Oceaan ingetrokken. Dat was uitgegaan nadat zich vanmorgen voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra een aardbeving met een kracht van 8,6 op de schaal van Richter had voorgedaan.

Bewoners van Atjeh vluchten na de beving in paniek naar hoger gelegen gebied. Beeld afp
Bewoners van Atjeh vluchten na de beving in paniek naar hoger gelegen gebied.Beeld afp

'Er is geen directe bedreiging', zei de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono op televisie, 'maar we zijn alert.' Hij voegde daaraan toe dat er vooralsnog geen meldingen van schade of slachtoffers zijn.

De zeebeving voor de kust van Atjeh is gevolgd door enkele naschokken, waarvan een met een kracht van 8,1.

De vrees voor verwoestende tsunami was eerder op de dag al afgenomen omdat het zeewater zich niet had teruggetrokken. Dat vormde bijvoorbeeld in 2004 de voorbode van een enorme vloedgolf na de aardbeving die een kracht had van 9,1 op de schaal van Richter.

Bij deze rampt kwamen in Atjeh (de provincie in het noorden van het eiland Sumatra) alleen al 170.000 mensen om het leven. In totaal kostten de tsunami aan 230.000 in 13 landen rond de Indiase Oceaan het leven.

Grofweg hetzelfde gebied
Volgens het Amerikaanse Geologische Instituut vond de huidige beving 33 kilometer onder de oceaanbodem plaats, zo'n 500 kilometer bij de stad Banda Atjeh vandaan. Dat is grofweg hetzelfde gebied als bij de schok in 2004. De beving werd niet alleen in Atjeh gevoeld, maar ook in Singapore, Thailand, Maleisië en India.

In Thailand kregen zes provincies vandaag een tsunamiwaarschuwing, waaronder Phuket en Phang na. Deze werd ook afgegeven aan de andere kant van de Indische Oceaan, in Kenia en Tanzania.

Horizontaal
Bruce Presgrave van het Amerikaanse Geologische instituut legde op de BBC uit dat 'de eigenschappen van deze beving het minder waarschijnlijk maken dat er tsunami op gang worden gebracht. De aarde bewoog zich namelijk horizontaal, in plaats van verticaal, waardoor er geen grote hoeveelheden water zijn verplaatst.'

Persbureau Reuters meldde dat de schok in Atjeh heel goed voelbaar was. De elektriciteit werkt niet meer, en er ontstonden files omdat mensen in paniek vluchtten naar hoger gelegen grond.

Deze moskee was het enige gebouw dat bij de tsunami in 2004 overeind bleef staan. De rest van het dorp in Atjeh werd volledig weggevaagd. Beeld ANP
Deze moskee was het enige gebouw dat bij de tsunami in 2004 overeind bleef staan. De rest van het dorp in Atjeh werd volledig weggevaagd.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden