Tsjetsjenië: weer dissident dood

Beide broers waren gezworen vijanden van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Foto EPA

DOEBAI - Zes maanden nadat zijn broer Roeslan in Moskou in een verkeerschaos in zijn auto werd doodgeschoten, was zaterdag op de parkeerplaats bij zijn huis in het emiraat Doebai aan de Perzische Golf de beurt aan Soelim Jamadajev.

Beide broers waren gezworen vijanden van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Sinds de dood van Roeslan hebben nu vier politieke tegenstanders van Kadyrov hun voortijdig einde gevonden.

Onder hen was ook een voormalige lijfwacht van de president, Oemar Israilov, die de president had beschuldigd van ontvoering, marteling en moord. Israilov had politiek asiel gekregen in Oostenrijk, en werd in Wenen op straat doodgeschoten.

Soelim Jamadajev, 36 jaar oud, was een voormalige Tsjetsjeense rebel, die aan het begin van de jaren '90 in de eerste Tsjetsjeense oorlog tegen de Russen vocht. Later verwisselde hij van kamp. In de zogeheten tweede Tsjetsjeense oorlog, die in 1999 begon, koos hij de zijde van de Russen, die door de Tsjetsjeense rebellen als bezetters van hun Kaukasusrepubliek worden gezien.

Jamadajev vormde met een aantal andere ex-rebellen een strijdgroep, die later, in 2003, als het Vostokbataljon werd geïncorporeerd in de Russische strijdkrachten in Tsjetsjenië. De voormalige rebel werd bevorderd tot generaal in het Russische leger.

Kadyrov werd in 2007 door de toenmalige Russische president Vladimir Poetin tot president van de republiek Tsjetsjenië benoemd, toen hij de dertigjarige leeftijd had bereikt en volgens de grondwet net oud genoeg was voor de functie. Hij heeft sindsdien zijn greep op het land gaandeweg verstevigd, met middelen die zijn tegenstanders en organisaties voor de mensenrechten voortdurend hebben veroordeeld: omkoping, willekeurige arrestaties en martelingen. Ook heeft hij een zeer strikte vorm van de islam bevolen.

De Jamadajevs stammen uit een van de machtigste Tsjetsjeense clans. Hun vete met Kadyrov dateert van jaren geleden. Vorig jaar april kwam dat onder meer tot uiting in een schotenwisseling tussen het Vostokbataljon en de begeleiders van een presidentieel autokonvooi in Tsjetsjenië.

Na dat incident beschuldigde Kadyrov zijn tegenstander van ontvoeringen en moorden, en liet een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigen. Dat weerhield Soelim Jamadajev er niet van in augustus met zijn bataljon naar Georgië te trekken, waar hij aan de zijde van andere Russische eenheden deelnam aan de kortstondige oorlog.

Maar na het einde van de militaire operaties werd Jamadajev ontslagen uit het Russische leger, en nadat zijn broer Roeslan in Moskou was vermoord (pal voor het Witte Huis, de zetel van de Russische regering, op dat moment geleid door premier Vladimir Poetin), achtte Soelim het raadzaam naar veiliger oorden uit te wijken.

Hij vertrok met zijn vrouw en hun zes kinderen naar het buitenland, waar het gezin beurtelings in Turkije en in Doebai woonde. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden