Tsjechië krijgt na tien weken een centrumlinkse coalitie

Tsjechië krijgt een centrumlinkse coalitie. De sociaaldemocraten, de liberale anticorruptiepartij ANO en de christendemocraten hebben maandag, tien weken na de parlementsverkiezingen, een regeerakkoord ondertekend. President Milos Zeman moet zijn goedkeuring nog geven.

Mogelijk is Bohuslav Sobotka binnenkort de nieuwe premier van Tsjechië. Beeld getty
Mogelijk is Bohuslav Sobotka binnenkort de nieuwe premier van Tsjechië.Beeld getty

De 42-jarige sociaaldemocraat Bohuslav Sobotka moet premier worden. Onder zijn leiding werd de partij CSSD de grootste van het land bij de verkiezingen van eind oktober. Toch vonden veel partijleden de uitslag tegenvallen: de CSSD behaalde zo'n 20 procent van de stemmen. Sobotka dreigde door het partijbestuur te worden afgezet, maar wist zich te handhaven.

De handtekening van de president is geen vanzelfsprekendheid. Hij zou problemen hebben met een aantal kandidaten voor ministersposten, klinkt het in de wandelgangen van het Tsjechische parlement. Ook met Sobotka, een vroegere partijgenoot, kan Zeman het bepaald niet goed vinden.

Pro-Europees
Sobotka staat bekend als pro-Europees. De drie partijen die gaan regeren, hebben afgesproken het begrotingstekort onder de Europese norm van drie procent van het bruto binnenlands product te houden en de belastingen het komende jaar ongewijzigd te laten. Verder hebben ze zich ten doel gesteld de pensioenen te verbeteren en te investeren in betere infrastructuur.

De partij ANO van miljardair Andrej Babis is een opmerkelijke nieuwkomer in de Tsjechische politiek. Babis bezit een netwerk van ruim 200 bedrijven. Een deel van de pers gaf hem de bijnaam Babisconi, verwijzend naar Silvio Berlusconi. De belangrijkste boodschap van Babis' beweging is dat het land op een zakelijke manier geleid moet worden, zonder vriendjespolitiek en andere corruptie.

Centrumrechts
Tsjechië werd de afgelopen acht jaar door centrumrechts geregeerd. De laatste premier Peter Necas van de Democratische Burgerpartij moest noodgedwongen aftreden wegens een schandaal rond de chef van zijn kantoor Jana Nagyova, met wie hij bovendien een affaire had. Zij werd opgepakt omdat ze de militaire inlichtingendienst opdracht zou hebben gegeven Necas' vrouw te bespioneren. Ook zou ze parlementsleden hebben omgekocht.

Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen. Necas en Nagyova zijn inmiddels met elkaar getrouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden