Update

Tsipras wil Grieken laten stemmen over reddingsplan

Premier Alexis Tsipras van Griekenland wil een referendum houden over het financiële reddingsplan voor zijn land. Dat heeft hij in de nacht van vrijdag op zaterdag gezegd. De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden. Tsipras wil de geldverstrekkende instanties vragen om een verlenging van de deadline. Die werd eerder vastgesteld op 30 juni.

De Griekse premier Alexis Tsipras Beeld ap
De Griekse premier Alexis TsiprasBeeld ap

Volgens Tsipras hebben de geldverstrekkers een ultimatum voorgelegd dat indruist tegen de waarden van Europa. Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan daarop de enige reactie zijn, aldus de Griekse premier. Tsipras riep zijn kabinet vrijdagavond bijeen voor spoedberaad.

Chef Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft begrip getoond voor de beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum uit te schrijven over het financiële reddingsplan voor zijn land. Draghi en Tsipras hadden zaterdag een telefonisch onderhoud, zo meldde een woordvoerder van de Griekse regering.

'Nee'
De Griekse oppositieleider Antonis Samaris heeft kritiek geuit op het besluit van Tsipras. Volgens hem is hij met het referendum op ramkoers met Europa en zet hij ermee de Griekse deelname aan de Europese Unie. Een aantal Griekse partijen heeft het volk al opgeroepen 'nee' te stemmen.

Zaterdag komen de EU-ministers van Financiën (eurogroep) bijeen in Brussel voor hernieuwd beraad over Griekenland. Er moet dringend een pakket maatregelen komen dat het Zuid-Europese land weer op de been brengt.

Griekenland heeft van zijn geldschieters een nieuw voorstel voorgelegd gekregen. Het kan tot en met november noodkredieten blijven ontvangen, maar dan moet het wel instemmen met niet nader genoemde maatregelen om de overheidsuitgaven te beknotten en de economie te hervormen.

Begrip en kritiek

Chef Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft begrip getoond voor de beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum uit te schrijven over het financiële reddingsplan voor zijn land. Draghi en Tsipras hadden zaterdag een telefonisch onderhoud, meldde een woordvoerder van de Griekse regering.

'We zijn er zeker van dat meneer Draghi het beste voor heeft met de beslissing van de Griekse regering een referendum uit te schrijven. Dat werd nog maar eens bevestigd in het telefoongesprek', aldus de woordvoerder.

Mario Draghi. Beeld anp
Mario Draghi.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden