PlusFilmrecensie

Tschick

Kan het erger: als 14-jarige tiener stiekem verliefd zijn op het mooiste meisje van de klas, dat op haar verjaardag iedereen uitnodigt behalve jou en een onbehouwen Russische immigrantenzoon, over wie wordt gefluisterd dat zijn vader bij de maffia zit?

Jos van der Burg
Tschick Beeld -
TschickBeeld -

In Berlijn overkomt het Maik (Tristan Göbel), die droomt van klasgenoot Tatjana (Aniya Wendel), die hem geen blik waardig acht.

Ook thuis heeft Maik het niet makkelijk, want zijn leuke, maar alcoholistische moeder gaat naar een afkickkliniek, wat zijn hufterige carrièrevader aangrijpt voor een 'zakenreis' met zijn jonge assistente. Dat Maik en zijn Russische klasgenoot Andrej Tschichatschov (Anand Batbileg), voor het gemak door iedereen Tschick genoemd, buitenbeentjes zijn, schept een band.

Als Tschick aan het begin van de zomervakantie een Lada steelt om
zogenaamd naar zijn opa in het Roemeense Wallachije te rijden - hij heeft waarschijnlijk helemaal geen opa - hoeft Maik niet lang na te denken en stapt hij in.

Verfrissende tienerfilm
Het is het begin van een coming-of-agedrama en vriendschapsfilm, waarin de joy­riders onderweg in Oost-Duitsland spannende avonturen beleven.

Ze scheuren met de auto door maïsvelden, jagen koeien de stuipen op het lijf en worden achtervolgd door een boze boer en een dorpsagent.

En passant bloeit tussen hen een mooie vriendschap op. Dat Tschick misschien meer dan vriendschap voelt voor Maik laat de film fijn in het midden hangen.

Mooi is ook hun ontmoeting met Isa (Justina Humpf), die op weg is naar Praag en al net zo'n eigenzinnig buitenbeentje is als zij. Door haar originaliteit en autonome gedrag begint het bij Maik te dagen wat voor bimbo Tatjana eigenlijk is, een onnozelaar die zijn liefdespijn niet waard is.

Regisseur Fatih Akin, die zijn intense multiculturele liefdesdrama Gegen die Wand (2002) nooit heeft overtroffen, bewandelt met de verfilming van de jeugdroman van Wolfgang Herrndorf geen nieuwe wegen, maar de film is energiek en dynamisch, niet-sentimenteel en met het hart op de goede plek.

Verfrissend is ook dat de tienerfilm, waarin de hoofdrolspelers heerlijk gortdroog acteren, niet moralistisch is en geen Wijze Levenslessen bevat.

Tschick zit tussen modern sprookje en realistisch drama in. Akin brengt de balanceertact tot een goed einde en stuurt de kijker met een glimlach naar huis.

Tschick
Regie Fatih Akin
Met Tristan Göbel, Anand Batbileg
Te zien in Filmhallen, Ketelhuis

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden