Trumps telefoontje met Oekraïne was de druppel

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil een onderzoek beginnen naar de mogelijkheid om president Donald Trump af te zetten. ‘Niemand staat boven de wet.’

Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, kondigt aan een afzettingsprocedure in gang te zetten. Beeld JIM LO SCALZO/EPA
Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, kondigt aan een afzettingsprocedure in gang te zetten.Beeld JIM LO SCALZO/EPA

Sinds het aantreden van Donald Trump hebben Democraten het ‘i’-woord al vaak gebezigd, maar Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zag tot nu toe geen heil in impeachment, een afzettingsprocedure. En het is aan haar om die procedure in gang te zetten.

Een gewraakt telefoontje in juni van president Trump met zijn toen net aangetreden Oekraïense ambtgenoot ­Volodymyr Zelenski heeft haar nu op andere gedachten gebracht. Volgens haar heeft Trump in dit gesprek meerdere keren de wet overtreden. Hij zou Zelenski tot wel acht keer toe hebben gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke corruptie van de Democratisch presidentskandidaat Joe Biden en diens zoon Hunter in Oekraïne. Trumps tegen­standers zeggen dat hij zijn positie als presi­dent zo heeft gebruikt om een ander land te dwingen hem persoonlijk te helpen.

‘Intimidatie’

Trump beloofde het transcript van het gesprek vandaag vrij te geven, maar Pelosi besloot er niet op te wachten. “Met zijn recente acties heeft de president de grondwet ernstig overtreden,” aldus Pelosi gisteravond in Washington. “De president moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Niemand staat boven de wet.”

Trump zou mogelijk ook overheidsgeld hebben ingezet om Zelenski onder druk te zetten. Trump heeft toegegeven 400 miljoen dollar aan hulpgelden voor Oekraïne niet uit te betalen. Volgens hem deed hij dat, omdat hij vindt dat de Europese Unie meer moet meebetalen, niet om het land onder druk te zetten.

Voordat het onderzoek naar impeachment van start kan gaan, moeten 218 Afgevaardigden hun fiat geven. Of die steun voor het plan er is, zei Pelosi niet. De Democraten hebben 235 ­leden in het Huis van Afgevaardigden.

Vanuit de vergaderzaal van de Verenigde ­Naties ging Trump via Twitter vol in de tegenaanval en beschuldigde de Democraten van ‘intimidatie’ van de president. ‘Zo’n belangrijke dag met de Verenigde Naties, zo veel werk geleverd en zo veel successen geboekt. En dan moeten de Democraten dat moedwillig verpesten met nog meer van dezelfde heksenjachtonzin.’

Verkiezingscampagne

De kans dat de president werkelijk wordt afgezet, is niet groot. Zelfs als in het Huis een meerderheid kiest voor een procedure, moet ook nog de Senaat met een tweederdemeerderheid instemmen met impeachment. In de Senaat zijn de Republikeinen in de meerderheid.

Nog voor de bekendmaking van Pelosi liet Trump zich al ontvallen dat hij zich geen zorgen maakt. Volgens hem zou een dergelijke procedure zijn verkiezingscampagne alleen maar ten goede komen. Als het niet tot een procedure komt, heeft hij extra munitie om tegen de Demo­craten tekeer te gaan. Dat was ook de ­reden dat Pelosi zich tot nu toe altijd terughoudend heeft opgesteld als het gaat om impeachment.

De laatste president tegen wie een afzettingsprocedure in gang werd gezet, is Bill Clinton, eind jaren negentig. Hij mocht zijn termijn uiteindelijk af­maken.

Bekvechten

Donald Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden halen over en weer fel naar elkaar uit. In het kantoor van de VN ontkende Trump dat hij de Oekraïense president onder druk heeft gezet. “Zij willen zelf meer weten over de corruptie in hun land. Zij weten dat Joe Biden en zijn zoon corrupt zijn. Maar de fake news media willen daar niet over schrijven.” Hij deed er nog een schepje ­bovenop: “Als een Republikein had gedaan wat Joe Biden had gedaan, dan had ie de elektrische stoel ­gekregen. Over dubbele standaarden gesproken.”

Op zijn beurt wuifde Biden vragen over de kwestie van journalisten weg. “U moet hém vragen waarom hij belt met een buitenlandse leider. Niet mij. Trump schendt alle elementaire waarden van een president.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden