Trump wil bescherming van Secret Service

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft beveiliging aangevraagd bij de Amerikaanse overheid. De Secret Service buigt zich over zijn verzoek en dat van medestrijder om het Republikeins kandidaatschap, Ben Carson.

Donald Trump wordt nu nog omringd door bodyguards die hij zelf betaalt Beeld afp
Donald Trump wordt nu nog omringd door bodyguards die hij zelf betaaltBeeld afp

Het is in de Verenigde Staten niet ongebruikelijk dat kandidaten die campagne voeren om president te worden al beveiliging van overheidswege krijgen. De vraag is alleen wanneer die extra maatregelen in moeten gaan. Zowel Trump als Carson hebben omstreden opmerkingen gemaakt die tot haatreacties hebben geleid. Trump noemde Mexicaanse migranten verkrachters en moordenaars. Carson heeft gezegd dat hij geen moslim als president wil.

Beveiliging van overheidswege zou een grote besparing zijn voor Trump die zo'n 18 duizend dollar per maand kwijt is aan bodyguards. Ben Carson zei maandag in een reactie dat hij het zelf niet nodig vindt maar dat de Secret Service het hem zelf heeft aangeraden. Over de verzoeken moeten politici in het Congres beslissen.

Ooit First Lady
De Secret Service is in de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de veiligheid van de zittend president en zijn gezin. Ook bezoekend staatshoofden worden beveiligd door agenten van de dienst.

Barack Obama kreeg anderhalf jaar voor hij president werd al beveiliging. De komende presidentsverkiezingen zijn over ruim een jaar. Bij de Democraten krijgt Hillary Clinton al beveiliging van de Secret Service, omdat ze ooit First Lady was. Voormalig presidenten en hun partners krijgen levenslang geheim agenten om zich heen. Andere Democratische kandidaten hebben nog niet om beveiliging door de overheid gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden