'Trump vroeg FBI om onderzoek naar Flynn te stoppen'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de pas ontslagen directeur van de FBI, James Comey, gevraagd het onderzoek naar de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn neer te leggen. Dat meldde The New York Times dinsdag op basis van een memo van Comey.

Redactie
President Donald Trump (links) en de voormalige FBI-directeur James Comey. Beeld reuters
President Donald Trump (links) en de voormalige FBI-directeur James Comey.Beeld reuters

De FBI-directeur schreef de memo vlak na een een bezoek aan het Witte Huis in februari waarin Trump zijn verzoek deed. ,,Ik hoop dat je dit kan laten gaan'', zou Trump tegen Comey hebben gezegd over het federale onderzoek naar de veiligheidsadviseur. Het Witte Huis zegt in een eerste reactie dat dat nooit is gebeurd. 'Dit is geen waarheidsgetrouwe of nauwkeurige weergave van het gesprek tussen de president en dhr. Comey', staat in de verklaring.

De ontmoeting zou hebben plaats gevonden vlak nadat Flynn was afgetreden. In de memo wijdt de oud-FBI-directeur uit over de details van dat gesprek. Het verslag is ingezien door twee mensen die dichtbij Comey stonden, die op hun beurt The New York Times inlichtten. De krant heeft de memo of een kopie daarvan nooit gezien.

Russische contacten
Flynn moest, na amper een maand in dienst te zijn geweest, ontslag nemen toen bleek dat hij vicepresident Mike Pence onjuist had geïnformeerd over zijn eerdere contacten met Russische functionarissen na de presidentsverkiezingen. Daarnaast verzuimde Flynn ook te melden dat hij in 2015 een betaald bezoek bracht aan Rusland en toen onder meer een gesprek had met president Poetin.

Volgens Comey zou Trump telkens het onderzoek naar de Russische contacten hebben willen beïnvloeden. Daarom heeft hij van elke ontmoeting nauwgezet aantekeningen gemaakt. Voor een rechter worden dit soort aantekeningen als rechtsgeldig beschouwd, zo schrijft de NYT.

Getuigen
Leden van de onderzoekscommissies in het Congres hebben Comey naar aanleiding van de berichten opgeroepen om te komen getuigen. 'We gaan iemand niet berechten naar aanleiding van een blad papier. Hij moet ons komen vertellen waarom', aldus de Republikeinse Senator Lindsey Graham tegen CNN. Eerder had de inlichtingencommissie van de Senaat Comey al uitgenodigd om te getuigen over zijn ontslag van vorige week, maar daar ging hij niet op in.

Als de onthullingen waar blijken te zijn, dan wordt het volgens Graham tijd voor een speciale aanklager. 'Zeker als ik zou denken dat de president ongepast gedrag heeft vertoond.'

In hetzelfde gesprek met Comey zou Trump hebben gevraagd of de FBI niet kon overwegen om journalisten achter de tralies te zetten wegens het publiceren van geheime informatie.

Omstreden ontslag
Comey werd vorige week als hoofd van de federale recherche aan de kant gezet, omdat hij volgens de president zijn werk niet goed deed. De maatregel is omstreden, omdat Comey de leiding had over het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. De FBI onderzoekt onder meer of vertrouwelingen en medewerkers van Trump hebben samengezworen met Moskou om de uitkomst van de stembusgang te beïnvloeden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden