Column

Trump vernederde Kim op een subtiele manier

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Heeft iemand dat filmpje gezien dat Trump heeft gemaakt voor Kim Jong-un? (Zie onder)

Het schijnt zo te zijn dat eenmaal samen in de hotelkamer, Trump dit aan het einde van hun korte vergadering aan Kim toonde.

Ik heb geen journalist gezien en gehoord die niet moest gieren van de pret of het belachelijk maakte, en inderdaad, het is tamelijk kitscherig. Maar wat gelikt, wat geweldig gemonteerd, wat goed bedacht.

Kortom: wat slim!

Dat heb ik niemand horen zeggen.

De film van vier minuten zet Trump en Kim neer als twee gelijkwaardige leiders die op het punt staan een historische beslissing te nemen. Alleen dat al. Het is iets wat makelaars vaak doen: het maken van een video van het huis dat ze willen verkopen. Trump maakte er trouwens geen geheim van dat hij Noord Korea bezag met het oog van een real estate mogul. Dat vond men ook raar.

Trump beweerde dat Kim het filmpje prachtig vond. Dat geloof ik.

Ik vraag me af hoe al die journalisten het zouden vinden als de verderfelijke Trump zo'n filmpje voor en over hen zou hebben gemaakt. Je wordt de lucht in gestoken, je wordt als groot leider neergezet, je krijgt respect, het is enigszins het filmpje dat je familie voor je maakt als je honderd geworden bent.

Zo'n honderdjarige moet dan zacht wenen en voelt zich trots. Kim heeft zich vermoedelijk ook trots gevoeld. En op dat moment was Trump - zo hij dat al niet was - de absolute winnaar van de twee. Hij vernederde Kim toen op een subtiele manier. Kim had niets voor Trump bij zich. Nou ja, hij kon Trump zijn zin geven.

Trump heeft ook nog aan Kim zijn 'The Beast' getoond, zijn zwaar beveiligde auto die altijd overal mee naar toegaat. De president van de Verenigde Staten heeft er twee. Kim wilde graag die auto zien, vermoedelijk omdat die wagen vol geheimzinnige James Bond­achtige toestanden zit. Kim mocht kijken, als een kind dat even in de cockpit van een Boeing 747 mag komen.

Hoe je het ook wendt of keert, en of je het leuk vindt of niet, Trump is de psychologische winnaar van dit spel geworden.

Juist door hem in de lucht te steken, wist hij Kim op een subtiele manier te vernederen.

Kim is ingepakt.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden