Trump stelt zevenpuntenplan voor gezondheidszorg voor

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is eindelijk met een plan naar buiten getreden voor een nieuwe gezondheidszorg. Dat melden Amerikaanse media. Als hij in november wordt verkozen tot president, wil Trump de 'Obamacare' van de huidige president omverwerpen.

null Beeld AP
Beeld AP

In het zevenpuntenplan wil Trump de barrières tussen de staten verbreken die verzekeringen over de staatsgrenzen heen onmogelijk maken. Ook wil hij de premies voor individuele ziekteverzekeringen volledig fiscaal aftrekbaar maken.

Het is de eerste keer dat Trump daadwerkelijk uitlegt hoe hij het Amerikaanse gezondheidssysteem wil hervormen, lang nadat hij duidelijk maakte dat hij vindt dat de Affordable Care Act van Barack Obama moet worden vervangen 'door iets veel beters'.

De hervormingen die Trump voorstelt, hebben als doel de toegang tot gezondheidszorg te verbreden, gezondheidszorg betaalbaarder te maken en de kwaliteit ervan te verbeteren, aldus CNN. Trump wil ook het individuele mandaat afschaffen, waarbij elke Amerikaan een ziekteverzekering moet hebben. Twee weken geleden verklaarde Trump nog dat hij daarvoor wel te vinden was, en dat de overheid die verzekering voor iedereen zou betalen.

Medicaid omvormen

In het plan dat de Republikein woensdag voorstelde, is daar echter geen sprake meer van. Hij wil Medicaid, dat gezondheidsverzekeringen verstrekt aan individuen en families met een laag inkomen, omvormen in een soort van subsidie die 'fraude, verspilling en misbruik van onze kostbare middelen moet voorkomen'. Hij schrijft bovendien dat hij het aantal individuen die toegang tot Medicaid nodig hebben wil reduceren.

Hij zegt zijn plannen makkelijk te kunnen uitvoeren als de immigratie aan banden worden gelegd. 'Als we de huidige immigratiewetten inperken en de ongebreidelde toekenning van visums in dit land beperken, kunnen we de druk van de kosten voor de gezondheidszorg verminderen voor de staat en de regionale overheden', aldus Trump.

Tot slot pleit Trump voor 'transparantie rond kosten', om zo patiënten de gelegenheid te geven zelf 'de beste prijs te zoeken en te vinden' voor hun medische zorg. Hij wil het bovendien mogelijk maken goedkope medicijnen vanuit andere continenten naar de VS te importeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden